Μπαράζ ελέγχων στους «μικρούς» επαγγελματίες με τα μεγάλα έξοδα

Μπαράζ ελέγχων στους «μικρούς» επαγγελματίες με τα μεγάλα έξοδα

Στο στόχαστρο όσοι δηλώνουν έως 10.000 ευρώ και εμφανίζουν διπλάσιες δαπάνες

3' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους βάζει στο στόχαστρο ο ελεγκτικός μηχανισμός, κυρίως εκείνους που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες τους είναι διπλάσιες. Επί της ουσίας όσοι το προηγούμενο έτος παρουσίασαν στις δηλώσεις τους μεγάλες αποκλίσεις (έσοδα και έξοδα) θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Σύμφωνα με το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης, σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν όσοι είχαν μεγάλες αποκλίσεις, θα ακολουθήσουν όσοι επαγγελματίες διάγουν πολυτελή βίο και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και στο τέλος θα ελεγχθούν μισθωτοί που δηλώνουν επίσης χαμηλά εισοδήματα αλλά η διαβίωσή τους δείχνει ότι ξοδεύουν πολύ περισσότερα, τα οποία δεν προκύπτουν από ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών ή από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση τα ανωτέρω, το επόμενο διάστημα, πιθανόν μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα ξεκινήσουν οι πολυεπίπεδες διασταυρώσεις.

Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και οι πληροφορίες που έχει η φορολογική διοίκηση από ηλεκτρονικές πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών, αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα), δάνεια, μεταβολές στις καταθέσεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστήρια συμβόλαια, πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και στοιχεία των διακοπών τους και συγκεκριμένα από τις πλατφόρμες Booking και Airbnb.

Μπαράζ ελέγχων στους «μικρούς» επαγγελματίες με τα μεγάλα έξοδα-1
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, σχεδόν 7 στους 10 επαγγελματίες εμφανίζουν στην εφορία καθαρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. (ΙNTIME)

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει από την πρώτη στιγμή θέσει ως μια από τις προτεραιότητές του την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ενα από τα σημαντικότερα εργαλεία σε αυτόν τον τομέα είναι και η αξιοποίηση των δεδομένων που το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει να συλλέγονται στην ΑΑΔΕ. Οπου διαπιστώνονται περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής θα πραγματοποιούνται εστιασμένοι έλεγχοι», δηλώνει στην «Κ» ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρης. «Ξεκαθαρίζουμε πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη αυτή, μάχη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη», τονίζει ο υφυπουργός.

Οπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ο κ. Θεοχάρης, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 8-10 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορούν να εισπραχθούν σχεδόν τα μισά και συγκεκριμένα 4-5 δισ. ευρώ. Οπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής (στον ΣΚΑΪ), οι ύποπτες για φοροδιαφυγή δηλώσεις θα ελεγχθούν εξονυχιστικά το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ τις προηγούμενες μέρες, ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ δήλωσαν στην εφορία σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά, ή 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Παράλληλα, στα όρια της φτώχειας και συγκεκριμένα με εισοδήματα έως 5.000 ευρώ εμφανίζεται ότι ζει το 37% των φυσικών προσώπων, κάτι που σε κάθε περίπτωση υποκρύπτει μεγάλη φοροδιαφυγή. Επίσης, σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες σε σύνολο 388.481 εμφάνισαν στην εφορία καθαρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Συνολικά τα φορολογητέα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δηλώθηκαν ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες τους ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Οι διασταυρώσεις

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και διογκωμένων δαπανών, οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα εστιάσουν σε ελέγχους στοιχείων που αφορούν:

Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από ηλεκτρονικές πληρωμές, δάνεια, καταθέσεις, λογαριασμούς κινητής, ρεύματος κ.ά.

• Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος.

• Τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

• Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

• Τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

• Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

• Το κόστος των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.

• Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

• Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Το κόστος της ύδρευσης για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Σε εφαρμογή ο «Ελεγχοςlive»

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας κάνει πρεμιέρα (αν και καθυστερημένα) το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχοςlive», που θα συνδράμει τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στους ελέγχους που πραγματοποιούν στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα βλέπουν στην οθόνη των τάμπλετ τους το οικονομικό προφίλ των ελεγχομένων και σε πραγματικό χρόνο θα διενεργούν διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων. Στο τέλος του ελέγχου θα εκδίδεται επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα, το οποίο θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, οι ελεγκτές της εφορίας μέσα από τα τάμπλετ θα έχουν άμεσα πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ώστε να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA, να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT