Ανέβασε ταχύτητα η βιομηχανία τον Ιούνιο

Ανέβασε ταχύτητα η βιομηχανία τον Ιούνιο

Βελτίωση οικονομικού κλίματος με ενίσχυση καταναλωτικής εμπιστοσύνης και άνοδο των προσδοκιών στη βιομηχανία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο, με ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και άνοδο των προσδοκιών στη βιομηχανία, σύμφωνα με το Δελτίο Εξελίξεων του ΙΟΒΕ. Οπως επισημαίνεται, το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, καθώς και οι επιδόσεις της τουριστικής περιόδου φαίνεται ότι δημιούργησαν θετικές προσδοκίες. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια ανάλυση, οι ουσιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας θα καθορίσουν το οικονομικό πλαίσιο στη χώρα το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, λόγω αποκλιμάκωσης των αποθεμάτων και αύξησης της ζήτησης, καταγράφεται άνοδος των προσδοκιών στη βιομηχανία, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται τον Ιούνιο στις 108,6 μονάδες (από 105,1 τον Μάιο) και σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (103,9 μονάδες). Επίσης, βελτιώθηκε ο δείκτης ισοζυγίου προβλέψεων για την απασχόληση, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την πορεία των τιμών είναι μηδενικό.

Επίσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 110,1 μονάδες, έναντι 108,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 104,2 μονάδων ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης των προσδοκιών σε βιομηχανία και υπηρεσίες, με τις κατασκευές και το λιανεμπόριο να υποχωρούν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -31 μονάδες (από -34,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-52,5 μονάδες).

Οπως προκύπτει από το Δελτίο Εξελίξεων στη βιομηχανία, το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε άνοδος εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας κατά 8,9%, σε 1,56 δισ. ευρώ, έναντι ανόδου 14,7% ένα έτος πριν. Οι εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών ενισχύθηκαν σε ποσοστό 6,2% και 10,6% αντίστοιχα. Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ενισχύθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,4%, σε 2,4 δισ. ευρώ ετησίως.

Αύξηση σε ποσοστό 8,2% το πρώτο τρίμηνο, από 14,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2022, κατέγραψαν και οι πάγιες επενδύσεις λόγω της ανόδου στις κατασκευές (+19,6% από +44,1%). Μικρότερη ενίσχυση (+14,7% από +26,6%) εμφανίζουν οι λοιπές επενδύσεις (π.χ. σε μεταφορικό εξοπλισμό ή αγροτικά μηχανήματα), ενώ αυτές σε μηχανολογικό εξοπλισμό και αμυντικά συστήματα (-10,2% από -4,3%) και εξοπλισμό τεχνολογίας υποχωρούν.

Οσον αφορά το δυναμικό της βιομηχανίας, το ποσοστό χρησιμοποίησής του ενισχύθηκε σε 74% τον Ιούνιο από 72,7% τον Μάιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε, ετησίως, κατά 1,5% τον Μάιο, έναντι υποχώρησης 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών – μελών. Σε σχέση όμως με έναν μήνα πριν, υποχώρησε οριακά σε ποσοστό 0,2%. Κατ’ επέκταση, το πρώτο τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2,5%, στα 430.500 άτομα από 420.200 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ηπιότερο ήταν το ποσοστό αύξησης της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,3%), με τους απασχολουμένους να ξεπερνούν τα 4 εκατ.

Οι τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο αποκλιμακώθηκαν κατά 17,5% από 12,7% τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη η υποχώρηση τιμών υπήρξε ασθενέστερη (6,6% από μείωση 3,2% τον προηγούμενο μήνα). Εντονότερη, σε ποσοστό 14,1% ήταν η εξασθένηση του δείκτη τιμών παραγωγού τον Μάιο, σε συνέχεια μείωσης 9,5% τον Απρίλιο, ενώ στην Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης υπήρξε αμετάβλητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT