Kόντρα στην Ε.Ε. για την επικεφαλής Ανταγωνισμού

Kόντρα στην Ε.Ε. για την επικεφαλής Ανταγωνισμού

Αντιδράσεις από τη Γαλλία για τον διορισμό της Αμερικανίδας οικονομολόγου Φιόνα Σκοτ Μόρτον

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

BΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Πρόκειται για μία από τις «καλύτερες οικονομολόγους στον κόσμο» με αξιόλογο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, ο διορισμός της εδώ και μία σχεδόν εβδομάδα στη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου Ανταγωνισμού στην αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν έχει προκαλέσει την οργή, κυρίως της Γαλλίας, «διαξιφισμούς» στο Twitter ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και έντονες αντιδράσεις σε διάφορες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο λόγος για την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον, που αποτέλεσε την «εκλεκτή» υποψήφια της αρμόδιας επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ και όχι τυχαία, καθώς, εκτός από πρώην αξιωματούχος του Μπαράκ Ομπάμα και καθηγήτρια στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Γέιλ, έχει διατελέσει σύμβουλος των Amazon και Apple. Ηταν ωστόσο η αμερικανική της υπηκοότητα, καθώς και η προηγούμενη θητεία της σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, που καθιστά «δυσκολοχώνευτη» την επιλογή της Βεστάγκερ – ιδιαίτερα στο Παρίσι.

Σχεδόν ταυτόχρονα την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και ο υφυπουργός αρμόδιος για ψηφιακές υποθέσεις, Ζαν Νοέλ Μπαρό, εξέφρασαν την «έκπληξή» τους μέσω Twitter για τον προτεινόμενο διορισμό, τονίζοντας ότι «οι κανονισμοί για την ψηφιακή μετάβαση αποτελούν κρίσιμο θέμα για τη Γαλλία και την Ευρώπη». Ζήτησαν από την Κομισιόν να επανεξετάσει την υποψηφιότητά της. Παρόμοιο αίτημα κατέθεσαν μέσω επιστολής τους και οι επικεφαλής τεσσάρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Renew, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι) καλώντας σε ακρόαση τη Βεστάγκερ στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σήμερα Τρίτη, προκειμένου «να εξηγήσει την επιλογή της». Η αλήθεια είναι ότι η θέση που προτείνεται στην Αμερικανίδα κορυφαία οικονομολόγο έχει αρκετή επιρροή, καθώς θα παρέχει συμβουλές στην αρμόδια επίτροπο σε διάφορα θέματα οικονομικής πολιτικής.

Η Σκοτ Μόρτον αποτελεί την πρώτη υποψήφια με αμερικανικό διαβατήριο για μια τόσο υψηλή θέση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ η επιλογή της συμπίπτει χρονικά με το εγχείρημα των Βρυξελλών να ενισχύσουν τα νομικά τους «εργαλεία» προκειμένου τεχνολογικοί κολοσσοί να «συμμορφώνονται» με μια σειρά νέων ευρωπαϊκών νόμων και ρυθμίσεων. Πριν από μερικούς μήνες, άλλωστε, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατηγόρησε την Google για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων στη διαφημιστική τεχνολογία, ζητώντας διάσπαση τμημάτων της επιχείρησής της, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκονται και η Apple, η Microsoft και η Meta. Γερμανοί ευρωβουλευτές πάντως –που προφανώς δεν συμμερίζονται τον γαλλικό στόχο περί «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης και στον τομέα αυτό– θεωρούν μέσω αναρτήσεών τους στο Twitter ότι βασικό κριτήριο πρέπει να είναι η «αριστεία» και όχι η υπηκοότητα. Αυτή ήταν και η απάντηση της Κομισιόν στα σχετικά ερωτήματα, ότι πρόκειται δηλαδή για συγκεκριμένο πόστο που απαιτεί τεχνική ειδίκευση και εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT