Φρένο στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο

Φρένο στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο

Ανιση ανάκαμψη, υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υψηλή ανεργία στους νέους και αυξημένος κίνδυνος στην αγορά ακινήτων – Σε κίνδυνο οι στόχοι του Πεκίνου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχασε τη δυναμική της το δεύτερο τρίμηνο, θέτοντας σε κίνδυνο τον αναπτυξιακό στόχο του Πεκίνου μετά την πανδημία και εντείνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η γενική εικόνα από την οικονομία του Κόκκινου Δράκου είναι άνιση ανάκαμψη, υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υψηλή ανεργία στους νέους και αυξημένος κίνδυνος στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που οι αναλυτές «έβλεπαν» κατά μέσον όρο ανάπτυξη της τάξης του 7,1%. Σε τριμηνιαία βάση η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,8% από 2,2% το πρώτο τρίμηνο.

Τα σκληρά lockdowns για την αναχαίτιση της πανδημίας προκάλεσαν πέρυσι όλεθρο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού κόμβου της Σαγκάης. Μετά την άρση των περιορισμών, η οικονομία ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4,5%, σειρά οικονομικών μεγεθών ωστόσο τους τελευταίους μήνες υποδηλώνουν ότι η δυναμική έχει ατονήσει. Ο τομέας του εμπορίου κατέγραψε ιδιαίτερα ασθενή μεγέθη. Μόνο τον Ιούνιο υποχώρησε περίπου 6%, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 8,3% σε μόλις 2 τρισ. γουάν (280 δισ. δολάρια ΗΠΑ) και τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 2,6%. Επίσης, μόνο για τον Ιούνιο, οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σύγκριση με την αύξηση 12,7% του Μαΐου.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η κινεζική ανάπτυξη στήριξε την παγκόσμια οικονομία και μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, το 2023 αναμενόταν ευρέως να είναι μια νέα χρονιά ταχείας ανάκαμψης. Η οικονομία της Κίνας, δεύτερη σε μέγεθος μετά τις ΗΠΑ, στηρίζει τις τιμές για πολλά εμπορεύματα. Είναι, επίσης, η πηγή μιας ολοένα και πιο εξελιγμένης σειράς αγαθών από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι αεροσκάφη και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έτσι η χαμηλότερη ζήτηση στο εσωτερικό μπορεί να οδηγήσει σε εξαγωγή περισσότερων προϊόντων. Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα αντιμετωπίσει την επιβράδυνσή της προκαλεί ήδη ανησυχία στους παγκόσμιους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα το Πεκίνο. «Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός εισαγωγέας, οπότε όταν η κινεζική ανάπτυξη επιβραδύνεται, έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη πολλών χωρών και το βλέπουμε αυτό», δήλωσε. Τα νέα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η ανεργία των νέων σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό, εντείνοντας τις φωνές που ζητούν από το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη. Στο μέτωπο της ανεργίας, ο γενικός δείκτης παρέμεινε τον Ιούνιο αμετάβλητος στο 5,2%, ενώ το ποσοστό των ανέργων ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών αυξήθηκε στο 21,3%, καταγράφοντας την έκτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση. Οι αριθμοί είναι «ανησυχητικοί», δήλωσε ο οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Χάρι Μέρφι Κρουζ. «Η ανάκαμψη της Κίνας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», είπε. «Υστερα από μια τονωτική ένεση τους πρώτους μήνες του 2023, το hangover της πανδημίας μαστίζει την ανάκαμψη της χώρας». Οι κρατικές δαπάνες είναι πιθανό να βοηθήσουν βασικές βιομηχανίες όπως η αγορά ακινήτων και οι κατασκευές, αλλά δεν θα είναι «πανάκεια», τόνισε. Το Πεκίνο έχει θέσει έναν «μετριοπαθή» στόχο για ανάπτυξη κοντά στο 5% στο σύνολο της χρονιάς, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με μπαράζ οικονομικών προκλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT