Αλμα επενδύσεων στην Κίνα από τις χώρες του Κόλπου

Αλμα επενδύσεων στην Κίνα από τις χώρες του Κόλπου

Αυξήθηκαν πάνω από 1.000%, στα 5,3 δισ. δολ., σε έναν χρόνο – Ανησυχία στις ΗΠΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης

Οι πλούσιες σε πετρέλαιο μοναρχίες του Περσικού Κόλπου εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Κίνα, με φόντο την ανησυχία για το μέλλον της πολυετούς συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ. Επτά μήνες αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμμετείχε στην πρώτη σύνοδο κορυφής Κίνας – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στο Ριάντ, οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επεκτείνονται πέρα από την αγορά αργού, στην οποία το Πεκίνο κυριαρχούσε για χρόνια. Μια από τις συμφωνίες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους στενότερους δεσμούς τους επόμενους μήνες είναι η προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή του κολοσσού Syngenta Group, αξίας 9 δισ. δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Σύμβουλοι της εταιρείας είχαν συζητήσεις με κρατικά ταμεία της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της επενδυτικής αρχής του Αμπου Ντάμπι και του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, για να γίνουν ακρογωνιαίοι επενδυτές, είπαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Το διμερές εμπόριο ΗΑΕ – Κίνας έχει σχεδόν εκατονταπλασιαστεί στα 107 δισ. δολ. το 2022, από 1,15 δισ. δολ. το 1992.

Η αξία των εξαγορών και των επενδύσεων από εταιρείες του Κόλπου στην Κίνα έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.000% από έτος σε έτος σε 5,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο 280 δισ. δολαρίων του Αμπου Ντάμπι, Mubadala Investment Co, εντείνει τις δραστηριότητές του στην Κίνα για να αναζητήσει επενδύσεις. Το Ντουμπάι σημείωσε άνοδο 24% στις κινεζικές εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στην ελεύθερη ζώνη του για τα εμπορεύματα, ενώ αξιωματούχοι στο Ριάντ περιγράφουν την Κίνα ως έναν απαραίτητο εταίρο για το Οραμα 2030 – το σχέδιο οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού πολλών τρισ. δολαρίων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μια σειρά από κινεζικές εταιρείες έχουν κερδίσει συμβόλαια για τη φουτουριστική πόλη NEOM. Η διμερής σχέση, την ίδια ώρα, επεκτείνεται και εκτός οικονομίας. Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Σι προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησε σε συμφωνία ορόσημο τον Μάρτιο και υπεγράφη στο Πεκίνο.

Στην Ουάσιγκτον εκφράζονται ήδη ανησυχίες ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πλήξει μακροπρόθεσμα τα αμερικανικά συμφέροντα. Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυρίαρχος στρατιωτικός εταίρος των κρατών του Κόλπου, ο διοικητής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης (CENTCOM), στρατηγός Μάικλ Ερικ Κουρίλα, προειδοποίησε πρόσφατα το Κογκρέσο για συντονισμένες κινεζικές προσπάθειες να υπονομευθεί αυτό, επισημαίνοντας το άλμα στις εμπορικές και στρατιωτικές πωλήσεις του Πεκίνου στην περιοχή. Η δυσαρέσκεια για την «ομπρέλα ασφαλείας» των ΗΠΑ που επικρατεί εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια στη Μέση Ανατολή, επιδεινώθηκε από αυτό που τα κράτη του Κόλπου θεωρούν απρόβλεπτες πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή, λένε ερευνητές. Αξιωματούχοι του Κόλπου επιμένουν ότι δεν στοχεύουν να αντικαταστήσουν την Ουάσιγκτον με το Πεκίνο ως κύριο εταίρο τους, αλλά επιθυμούν ένα ευρύτερο σύνολο παγκόσμιων συμμαχιών. «Νομίζω ότι όλοι είμαστε ικανοί να έχουμε πολλαπλές συνεργασίες και πολλαπλές δεσμεύσεις και οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο σε πολλές περιπτώσεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, σε συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του τον Ιούνιο, όταν ο Αντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία. Η Κίνα υποστηρίζει την ίδια προσέγγιση. Τον περασμένο μήνα χιλιάδες επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τον «Κόκκινο Δράκο» έφθασαν στο Ριάντ για τη μεγαλύτερη αραβοκινεζική επιχειρηματική συγκέντρωση. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι υπογράφηκαν μνημόνια συμφωνίας αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων. Μεταξύ αυτών, μια συμφωνία 5,6 δισ. δολαρίων που υπέγραψαν οι Σαουδάραβες για την ανάπτυξη αυτοκινήτων με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Human Horizons. Κλειδί για τη σχέση μεταξύ Κίνας και Κόλπου παραμένει φυσικά το εμπόριο, κυρίως πετρελαίου. Οι αμφίδρομες εμπορικές ροές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας αυξήθηκαν στα 117 δισ. δολάρια πέρυσι από μόλις 834 εκατ. δολάρια πριν από τρεις δεκαετίες. Το διμερές εμπόριο ΗΑΕ – Κίνας έχει σχεδόν εκατονταπλασιαστεί στα 107 δισ. δολάρια το 2022 από 1,15 δισ. δολάρια το 1992, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τα ΗΑΕ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «το εμπόριο με την Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως συμβαίνει με άλλους βασικούς οικονομικούς εταίρους». Στην τελευταία μεγάλη συμφωνία, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμβόλαιο 3,6 δισ. δολαρίων για την αγορά του 10% της κινεζικής Rongsheng Petrochemical Co.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT