Καύσωνες: Σε συναγερμό ηλεκτρικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, φόβοι για μείωση της ανάπτυξης

Καύσωνες: Σε συναγερμό ηλεκτρικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, φόβοι για μείωση της ανάπτυξης

Το κύμα καύσωνα που σαρώνει μεγάλο μέρος του πλανήτη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και «βάζει λουκέτο» σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δροσιά για τους εργαζομένους τους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Το κύμα καύσωνα που σαρώνει μεγάλο μέρος του πλανήτη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και «βάζει λουκέτο» σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δροσιά για τους εργαζομένους τους. Πρωτοφανείς καύσωνες πλήττουν τη νότια Ευρώπη, τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Κίνα, που κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της. Στην Ιταλία δεκάδες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και η Φλωρεντία, έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό», ενώ περισσότεροι από 100 εκατ. Αμερικανοί πλήττονται από τον καύσωνα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ερευνητές που μελετούν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων διαπίστωσαν ότι οι καύσωνες μπορούν να μειώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν «αρκετά σαφείς ενδείξεις ότι οι πιο θερμές περίοδοι συνδέονται με χαμηλότερη παραγωγή», εξηγεί ο Ντέρεκ Λεμουάν, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Η υπερβολική ζέστη βλάπτει την παραγωγικότητα και μπορεί να επηρεάσει τις μαθησιακές ικανότητες στο σχολείο, καθώς «οι άνθρωποι δεν αποδίδουν τόσο καλά στη ζέστη», λέει. Μια μελέτη του 2018 για τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας στην οικονομία των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Money, Credit and Banking», διαπίστωσε ότι αύξηση μόλις ενός βαθμού Φαρενάιτ (-17,22 βαθμοί Κελσίου) στη μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού, μπορεί να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της παραγωγής μιας πολιτείας κατά 0,15 έως 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Το κύμα καύσωνα δοκιμάζει, μεταξύ άλλων, το «γερασμένο» ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ, το οποίο καλείται να προσφέρει περισσότερη ισχύ για τη λειτουργία κλιματιστικών. Μια πρόβλεψη από την ΜΚΟ North American Electric Reliability Corporation, που παρακολουθεί την υγεία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, λέει ότι μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι. Στο ίδιο μήκος κύματος η National Energy Assistance Directors Association εκτιμά ότι οι λογαριασμοί οικιακής ενέργειας θα αυξηθούν κατά 11,7% (σε 578 δολάρια τον μήνα, από 517 δολάρια πέρυσι). «Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει παράλογη συμπεριφορά που μπορεί να έχει οικονομικό κόστος», λέει ο Τζέρνοτ Βάγκνερ, οικονομολόγος για το κλίμα στο Columbia Business School και συγγραφέας του βιβλίου «Κλιματικό σοκ: οι οικονομικές συνέπειες ενός πιο θερμού πλανήτη». «Τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται, η οργή στους δρόμους αυξάνεται, η ενδοοικογενειακή βία και οι επιθέσεις επίσης», είπε.

Ενας σημαντικός κίνδυνος των μακροχρόνιων κυμάτων καύσωνα είναι ότι μπορούν να αλλάξουν οικοσυστήματα, να οδηγήσουν στο λιώσιμο των πάγων και άλλα φαινόμενα που είναι αδύνατο να αντιστραφούν, οδηγώντας σε εκτεταμένη οικονομική ζημιά. Ο Καναδάς, ο οποίος βιώνει τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών στην ιστορία του, σημείωσε θερμοκρασίες-ρεκόρ στα βόρεια. Οι πυρκαγιές μείωσαν την παραγωγή στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Αλμπέρτα και έκλεισαν εργοστάσια ξυλείας στο Κεμπέκ. Εμποροι και αναλυτές ανησυχούν ότι οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές του ξύλου κατά την περίοδο αιχμής των κατασκευών. Στην επαρχία του Κεμπέκ, η Resolute Forest Products με έδρα το Μόντρεαλ έκλεισε προσωρινά τέσσερα πριονιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT