Σε μείωση των τιμών τους, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, προχώρησαν τον Ιούνιο οι παραγωγοί τροφίμων και ποτών στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα της Lloyds Banking Group. Η μείωση, που έρχεται ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης του κόστους, θα αποτελέσει μια ανακούφιση για τα νοικοκυριά, που ήδη αντιμετωπίζουν κρίση ακρίβειας αλλά και την εκτίναξη του κόστους των στεγαστικών δανείων τους, λόγω αύξησης των επιτοκίων. Στη Βρετανία ο πληθωρισμός παραμένει στο 8,7%, τετραπλάσιος σε σχέση με τον στόχο του 2%.
Είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί τροφίμων μειώνουν τις τιμές που χρεώνουν σε χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές από τον Φεβρουάριο του 2020. Τον Μάιο ανέφεραν ότι το κόστος παραγωγής τους είχε μειωθεί για πρώτη φορά από το 2016, μια τάση που συνεχίστηκε τον Ιούνιο, καθώς οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκαν κατά 1,4% μέσα στον μήνα.
«Αυτά μπορεί να είναι καλά νέα για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Αναμπελ Φίνλεϊ της Lloyds Bank Commercial Banking, όπως σημειώνει το Bloomberg. «Αλλά πιθανότατα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να φανεί οποιαδήποτε θετική επίδραση στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ταμείο και πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν ακόμη».
Εξω από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ισχυρές, σύμφωνα με το UK Sector Tracker της Lloyds. Ενώ έξι από τους 14 τομείς που εξετάζονται εμφανίζουν πτώση στο κόστος παραγωγής, πολλές επιχειρήσεις ανέφεραν αύξηση της ζήτησης. Ετσι, ο αριθμός των εταιρειών που ανέφεραν ότι αυξάνουν τις τιμές για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζήτηση των πελατών αυξήθηκε 4,3 φορές πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, από 2,5 φορές τον Μάιο.
Αυτό θα μπορούσε να ανησυχήσει την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αυξάνει τα επιτόκιά της από τα τέλη του 2021, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη ζήτηση και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Πάντως, οι ενδείξεις ότι οι παραγωγοί τροφίμων αρχίζουν να μετακυλίουν τη μείωση του κόστους τους στον τελικό καταναλωτή αναμένεται να αμβλύνουν τις ανησυχίες γύρω από τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας (greedflation), όπου ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τον πληθωρισμό σαν δικαιολογία για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Το greedflation βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου, καθώς και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.