Αισιόδοξη η Scope για την επενδυτική βαθμίδα

Αισιόδοξη η Scope για την επενδυτική βαθμίδα

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών υποστηρίζει το σενάριο απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, τονίζει η Scope στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της χώρας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών υποστηρίζει το σενάριο απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, τονίζει η Scope στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Scope βαθμολογεί την ελληνική οικονομία με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ η προγραμματισμένη αναθεώρηση του rating λαμβάνει χώρα στις 4 Αυγούστου.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% φέτος και περαιτέρω στο 1,6% το επόμενο έτος, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός από 9,3% σε ετήσια βάση το 2022 θα υποχωρήσει σε 4% φέτος και 3,3% το 2024.

Η Scope αναμένει ότι σε ένα αισιόδοξο σενάριο χωρίς σημαντικές ανατροπές, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί στο 161,2% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 142,2% έως το 2028. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση από το υψηλό όλων των εποχών του 206,3% το 2020.

Ωστόσο, οι προοπτικές για την αξιολόγηση της Ελλάδας επηρεάζονται από σειρά προκλήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν: i) το ακόμη υψηλό δημόσιο χρέος, ii) ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα (παρά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), iii) αβεβαιότητες σχετικά με την ανθεκτικότητα του πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας, δεδομένης της ελαφρύτερης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας και της βελτιωμένης πρόσβασης στην αγορά και iv) μακροπρόθεσμους πολιτικούς κινδύνους.

Η Scope δεν είναι από τους οίκους αξιολόγησης που λαμβάνουν υπόψη τους οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και η ΕΚΤ. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η Scope έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αποκτήσει το καθεστώς «ECAF» από την ΕΚΤ (Eurosystem Credit Assessment Framework – πλαίσιο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωσυστήματος) το οποίο έχουν οι Fitch, DBRS, Moody’s και S&P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT