Εκτός Χρηματιστηρίου οδεύει η ΕΛΓΕΚΑ

Εκτός Χρηματιστηρίου οδεύει η ΕΛΓΕΚΑ

Αλλη μία εταιρεία, επίσης από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, οδεύει εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Αλλη μία εταιρεία, επίσης από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, οδεύει εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο λόγος για την ΕΛΓΕΚΑ με τη σχετική ανακοίνωση για την υποβολή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τον επικεφαλής της, τον Αλέξανδρο Κατσιώτη, να γίνεται ένα μήνα πριν η εταιρεία συμπληρώσει 24 χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ποια είναι η αιτία που μία ακόμη εταιρεία –υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες αποχώρησαν η «Καραμολέγκος» και η «Πλαίσιο»– αποφασίζει να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ένα χρηματιστήριο στο οποίο την ίδια ώρα οι εισαγωγές νέων εταιρειών είναι ελάχιστες; Κύκλοι κοντά στη διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζουν, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι η αποχώρηση της εταιρείας από το Χ.Α. είναι μια στρατηγική κίνηση από την πλευρά των βασικών μετόχων, καθώς εκτιμούν ότι προσφέρει στην εταιρεία την απαραίτητη ευελιξία στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων που θα διευκολύνουν την υλοποίηση του πλάνου της και την επίτευξη των στόχων της, με μεγαλύτερη έμφαση στη μακροχρόνια ανάπτυξη και λιγότερη εξάρτηση από τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της. Πρόσφατα, εξάλλου, η ΕΛΓΕΚΑ είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της με επέκταση ομολογιακών δανείων έως το 2029, με ομαλότερη κατανομή των δόσεων και ευνοϊκότερους χρηματοοικονομικούς όρους. Κάτι που, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, της έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και κατέστησε το Χ.Α. λιγότερο χρήσιμο ως μέσο άντλησης κεφαλαίων.

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από τον επικεφαλής της, Αλέξανδρο Κατσιώτη – Στα 0,566 ευρώ το προσφερόμενο τίμημα για το 14,7% των μετοχών.

Αν και ο Αλ. Κατσιώτης κατείχε το 36,91% της ΕΛΓΕΚΑ, στην ουσία πλέον κατέχει το 85,21%, καθώς υπεγράφη συμφωνία με μετόχους –κυρίως μέλη της οικογενείας Κατσιώτη– για συντονισμένη άσκηση των δικαιωμάτων τους. Πρόκειται για τους Γιώργο και Πέτρο Κατσιώτη που κατείχαν από 2,30%, τον Ν. Δρακόπουλο που κατείχε 1,83%, την Ελλη Δρακοπούλου που κατείχε 14,78%, την Αικ. Δρακοπούλου και την Αθ. Δρακοπούλου που κατείχαν από 3,02% και την Ελένη Σαραφίδου με 1,47% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα για το υπόλοιπο πλέον 14,79% των μετοχών είναι 0,566 ευρώ/μετοχή, ποσό που υπερβαίνει κατά 14,87% τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής κατά τους έξι μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας της δημόσιας πρότασης, η οποία ανήλθε σε 0,493 ευρώ και κατά 11,42% την τιμή που προσδιορίστηκε με την έκθεση αποτίμησης, η οποία ήταν 0,508 ευρώ/μετοχή. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης και αφού ο Αλ. Κατσιώτης θα κατέχει τουλάχιστον το 90% της ΕΛΓΕΚΑ, θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και την έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α.

Η ΕΛΓΕΚΑ ιδρύθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη από τον Γιώργο Κατσιώτη με την επωνυμία ΕΛΓΕΚΑ Γ. ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ ΕΠΕ, μια μικρή εμπορική εταιρεία τροφίμων, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 500.000 δρχ. Μεταξύ των σημάτων που εμπορεύεται είναι το γάλα Carnation, οι τσίχλες Stimorol, το Tulip Luncheon Meat, σήματα πολύ δημοφιλή την εποχή εκείνη, αλλά και τη δεκαετία του ’80. Το 1980 η εταιρεία μετατρέπεται σε ανώνυμη και το 1981 ιδρύει υποκατάστημα στην Αθήνα. Επτά χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Κατσιώτης φεύγει από τη ζωή και τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιος του Αλέξανδρος. Στις 16 Αυγούστου 1999 ξεκινάει η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΕΛΓΕΚΑ στο Χ.Α. Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία επεκτείνεται σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο και πλέον ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ έχει 13 θυγατρικές εταιρείες στους κλάδους του χονδρεμπορίου τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών, παροχής υπηρεσιών logistics και διαχείρισης ακινήτων. Το 2022 ο τζίρος του ήταν 202,88 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 14,79 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT