O Πούτιν δίνει σε φίλους το τιμόνι δυτικών εταιρειών

O Πούτιν δίνει σε φίλους το τιμόνι δυτικών εταιρειών

Κρατικοποιεί θυγατρικές κολοσσών, ανοίγοντας νέο μέτωπο με τη Δύση

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Νέο «μέτωπο» με τη Δύση εγκαινίασε το Κρεμλίνο, κρατικοποιώντας ρωσικές θυγατρικές δυτικών κολοσσών και διορίζοντας στο τιμόνι «ημετέρους», με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξανασχεδιάζει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μετά τον πόλεμο. Η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής του κολοσσού τροφίμων με έδρα το Παρίσι, Danone, όπως επίσης και το μερίδιο της δανικής Carlsberg στην τοπική ζυθοποιία Baltika, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν και ορίζει ότι το κράτος θα διαχειρίζεται «προσωρινά» τις μετοχές τους. Οι ρωσικές θυγατρικές της γερμανικής Uniper και της φινλανδικής Fortum είχαν ήδη τεθεί υπό κρατικό έλεγχο τον Απρίλιο, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί τότε ότι θα κατασχέσει περισσότερα δυτικά περιουσιακά στοιχεία, σε «αντίποινα για τις κινήσεις εναντίον ρωσικών εταιρειών στο εξωτερικό».

Τη θέση του γενικού διευθυντή της Danone Ρωσίας ανέλαβε ο ανιψιός του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, Γιάκουμπ Ζακρίεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσετσενίας και υπουργός Γεωργίας. Είναι γιος μιας εκ των μεγαλύτερων αδελφών του Καντίροφ, έχει σπουδάσει οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και έχει υπηρετήσει στην κυβέρνηση της Τσετσενίας σε διάφορα αξιώματα από το 2013.

Για την Baltika η οποία εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι στενοί σύμμαχοι του Πούτιν, Γιούρι και Μιχαήλ Κοβάλτσουκ, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ ο Ταϊμουράζ Μπολόεφ, ο οποίος διηύθυνε τη ζυθοποιία από το 1991 έως το 2004, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου. Η ρωσική θυγατρική της Carlsberg παράγει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες μπίρας στη Ρωσία και διατηρεί 8.400 υπαλλήλους σε οκτώ εργοστάσια.

Η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής της Danone, το μερίδιο της δανικής Carlsberg στην Baltika και από τον Απρίλιο της γερμανικής Uniper και της φινλανδικής Fortum.

Ο διορισμός ανθρώπων που ανήκουν στον στενό πυρήνα του Πούτιν αποτελεί μία ακόμη ένδειξη του εύρους μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Καθώς πολλοί Δυτικοί επενδυτές εγκαταλείπουν τη Μόσχα, το ρωσικό κράτος αποκτά ονομαστικό έλεγχο, αυτοί που διορίζονται ωστόσο από το κράτος για να διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία αποκτούν αποτελεσματικό έλεγχο, κερδίζοντας τεράστια επιρροή στην οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου. Ο διορισμός του ανιψιού του Καντίροφ, ειδικότερα, σηματοδοτεί το τέλος ενός 30ετούς «πειράματος» από την Danone, η οποία άνοιξε ένα γαλακτοκομείο κοντά στην Κόκκινη Πλατεία ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Καθώς το χάος της δεκαετίας του 1990 άρχισε να κοπάζει, η Ρωσία θεωρήθηκε σημαντική αγορά, με σχετικά χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και εκρηκτική αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Η Danone αναζήτησε συμμαχίες με μεγάλους τοπικούς «παίκτες», κερδίζοντας τουλάχιστον το 1/5 της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Μετά την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των 7.500 υπαλλήλων της σε 13 εργοστάσια, ενώ, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, εξετάζει τις νομικές επιλογές της.

Η εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιβάλουν στη Ρωσία και την επιχειρηματική της ελίτ τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία, βήματα που ο Πούτιν θεώρησε ως κήρυξη «οικονομικού πολέμου». Εκτοτε ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται τη Δύση, θα εξαρτηθεί από τους δικούς της τεράστιους πόρους και άρχισε να στρέφεται προς την Κίνα και άλλες δυνάμεις. Οι δυτικοί κολοσσοί, την ίδια ώρα, με μεγάλο κύκλο εργασιών στη Ρωσία επιδόθηκαν και εξακολουθούν να επιδίδονται σε λεπτές ασκήσεις ισορροπίας, με ένα ολοένα και πιο εχθρικό Κρεμλίνο να εμποδίζει τις δραστηριότητές τους και τους πελάτες τους στη Δύση να τους επικρίνουν για την παρουσία τους στη Ρωσία. Περισσότερες από 1.000 μεγάλες εταιρείες υποσχέθηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, μετά την έναρξη του πολέμου, αρκετοί όμως επιχειρηματικοί κολοσσοί φαίνεται πως θυσίασαν τη δέσμευσή τους στον βωμό του κέρδους. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο δημοφιλής ολλανδικός γίγαντας ζυθοποιίας Heineken, ο οποίος διατηρεί επτά ζυθοποιεία και 1.800 υπαλλήλους στη Ρωσία, ενώ λάνσαρε σειρά νέων εμπορικών σημάτων, εκμεταλλευόμενος το κενό αγοράς που προκάλεσε η έξοδος άλλων μεγάλων εταιρειών του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT