Μεγάλη επένδυση από την Tata στη Βρετανία

Μεγάλη επένδυση από την Tata στη Βρετανία

Τεράστια επένδυση 4 δισ. στερλινών διοχετεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ινδικός πολυσχιδής όμιλος Tata Group για την ανέγερση γιγαντιαίου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Τεράστια επένδυση 4 δισ. στερλινών διοχετεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ινδικός πολυσχιδής όμιλος Tata Group για την ανέγερση γιγαντιαίου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να προμηθεύει με μπαταρίες τα εργοστάσια της εταιρείας του Jaguar Land Rover, που διατηρεί στη χώρα. Το να μπορέσει η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία να εξασφαλίζει μπαταρίες από την εγχώρια αγορά και όχι να της εισάγει, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που θα διασφαλίσει το μέλλον της. Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων ανακάμπτει δυναμικά και σημειώνει για τον μήνα Ιούνιο αύξηση πωλήσεων κατά 19% συνολικά, ενώ η εκτίναξη των πωλήσεων ηλεκτρικών είναι εντυπωσιακή και φθάνει το 55%. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα υποχώρησαν 10% οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων. Αναφερόμενος στο σχέδιο της Tata Group, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ το χαρακτήρισε ένδειξη εμπιστοσύνης στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία και τους εξειδικευμένους εργαζομένους της. Παρά ταύτα, αν και ρωτήθηκε σχετικά, δεν μίλησε συγκεκριμένα για το ποσόν των κρατικών επιδοτήσεων στους επενδυτές, τις οποίες υποσχέθηκε η κυβέρνησή του, ούτως ώστε να μη χάσει το έργο από την επίσης διεκδικήτρια Ισπανία.

Βάσει του σχεδίου που ανακοινώθηκε, η Tata θα κατασκευάσει το πρώτο γιγαντιαίο εργοστάσιό της εκτός Ινδίας, διοχετεύοντας στη Βρετανία επενδύσεις 4 δισ. στερλινών και δημιουργώντας 4.000 θέσεις εργασίας. Η αρχική παραγωγική ικανότητα θα ανέρχεται σε 40 γιγαβατώρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ενημερωτικού δικτύου BBC, η κυβέρνηση θα παράσχει επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στερλινών στον ινδικό όμιλο. Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί έναντι των ανταγωνιστών του στην ηπειρωτική Ευρώπη ως προς την κατασκευή τεράστιων μονάδων για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν προγραμματιστεί ή τελούν υπό κατασκευή περισσότερα από 30 εργοστάσια αυτού του είδους. Η Βρετανία διαθέτει ένα μικρό της Nissan κι ένα ακόμη υπό σχεδιασμό. Η νέα μονάδα της Tata Group θα έχει έδρα το Σόμερσετ στη νοτιοδυτική Αγγλία, ενώ τα βρετανικά εργοστάσια της Jaguar Land Rover βρίσκονται κοντά στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία.

Ο ινδικός όμιλος θα κατασκευάσει τεράστια μονάδα μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, χρηματοδοτώντας την με 4 δισ. στερλίνες.

Η όλη παραγωγή στο Σόμερσετ, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων της Jaguar Land Rover, υπό τα σήματα των Range Rover, Defender, Discovery και Jaguar, αναμένεται να ξεκινήσει το 2026. Η Βρετανία υπολογίζει πως η συγκεκριμένη μονάδα με αρχική πρόβλεψη για 40 γιγαβατώρες θα την προμηθεύει με το ήμισυ της παραγωγής μπαταριών που θα χρειάζεται έως το 2030. Το ερευνητικό Ινστιτούτο Φαραντέι εκτιμά πως έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας η ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαμορφωθεί στις 100 γιγαβατώρες τον χρόνο. Στελέχη της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επισημαίνουν πως είναι ζωτικής σημασίας οι κρατικές επιδοτήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Κι ενώ συνολικά η Γηραιά Ηπειρος δυσκολεύεται να προσελκύσει επενδύσεις για εργοστάσια μπαταριών λόγω του ανταγωνισμού της Κίνας, η κατάρρευση της νεοφυούς βρετανικής Britishvolt στις αρχές της χρονιάς κατέδειξε τα υπάρχοντα προβλήματα, διότι η χώρα έχει ελλείψεις σε κατάλληλες περιοχές για τέτοια εργοστάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT