Eurobank: Πράσινο φως για επαναγορά μετοχών

Eurobank: Πράσινο φως για επαναγορά μετοχών

Αρχές Σεπτεμβρίου η πρόταση – Σε μερίσματα το 25% των κερδών της τράπεζας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η διοίκηση της Eurobank να υποβάλει προς το ΤΧΣ την πρόταση για την αγορά των μετοχών που κατέχει το Ταμείο. Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε χθες την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου η τιμή αγοράς να κινηθεί στο εύρος μεταξύ 1,10 έως 1,90 ευρώ και με δεδομένο ότι η ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής διαμορφώθηκε στα τέλη του 2022 στο 1,7 ευρώ (χθες η μετοχή έκλεισε στο 1,636) η ακριβής τιμή που θα προταθεί θα αποφασιστεί από το Δ.Σ.

Απευθυνόμενος χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «μετά από χρόνια συστηματικής προσπάθειας, στενωπούς και υποτροπές, έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων», συμπληρώνοντας «ότι η κατάλληλη ανταμοιβή των μετόχων βρίσκεται στο κέντρο του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού». Η συναλλαγή αγοράς του ποσοστού του ΤΧΣ αφορά 52.080.673 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, «αποτελεί μια έμμεση ανταμοιβή μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή», προκρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την επιλογή για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Πρόθεση της διοίκησης είναι «να διανείμουμε σε μέρισμα ένα ποσοστό 25% της κερδοφορίας του 2023, κατόπιν φυσικά της απαραίτητης εποπτικής έγκρισης», επεσήμανε ο κ. Καραβίας, σημειώνοντας ότι «προτεραιότητα είναι μια σταθερά υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων, αναβαθμίζοντας τον στόχο για το 2023 στο 14% από 13%».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γιώργος Ζανιάς εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτευχθεί «πριν τελειώσει το τρέχον έτος».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της τράπεζας, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι η Eurobank υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχε θέσει για το 2022, ξεπερνώντας, όπως είπε, «τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του ομίλου. Τα κέρδη του 2022 ενίσχυσαν οργανικά την κεφαλαιακή βάση και ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων βελτιώθηκε κατά περίπου 300 μονάδες βάσης στο 19%».

Στη συνέχιση της σταθερής πορείας του ομίλου τα προσεχή χρόνια συνηγορούν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας που θα διατηρηθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τουλάχιστον μία τριετία σημαντικά υψηλότερος από τον εκτιμώμενο μέσο ευρωπαϊκό –για το 2023 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%–, ενώ όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γιώργος Ζανιάς, «ώθηση θα δώσει στη χώρα αλλά και στον τραπεζικό τομέα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», που όπως εκτίμησε, θα επιτευχθεί «πριν τελειώσει το τρέχον έτος». Επιπλέον, σημαντική πρόκληση συνιστά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, η αντιμετώπιση «των τριών διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας που επιμένουν». «Αυτά αφορούν τα τρία ελλείμματα, δηλαδή το έλλειμμα των επενδύσεων, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της αποταμίευσης και της συνακόλουθης μεγάλης συμμετοχής της κατανάλωσης στο ΑΕΠ, τα οποία σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος και την αναμενόμενη σταδιακή επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, δημιουργούν την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική επαγρύπνηση», επισήμανε ο κ. Ζανιάς.

Και οι τρεις αυτές προκλήσεις, αλλά και η ανάγκη για διατηρήσιμη ανάπτυξη, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μία συνταγή, τις επενδύσεις, συμπλήρωσε ο κ. Καραβίας, και κυρίως επενδύσεις που αφορούν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Στον στόχο αυτό έχει στρέψει την επιχειρηματική στρατηγική της Eurobank, όπως δείχνει και η αύξηση των χορηγήσεων κατά 3,3 δισ. ευρώ το 2022, η οποία προήλθε κατά βάση από την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους – μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Παρά το γεγονός ότι, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, «οι επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο από την άνοδο των επιτοκίων είναι περιορισμένες και επιτρέπουν την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν απολύτως διαχειρίσιμες», προειδοποίησε ότι «εάν συνεχιστούν δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω οικονομική επιδείνωση, αστάθεια των διεθνών αγορών και υποχώρηση των τιμών ακινήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT