Εφορία: Μπαράζ ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς

Εφορία: Μπαράζ ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς

«Λαβράκια» έβγαλαν οι διασταυρώσεις μεταξύ των εισπράξεων των POS και αυτών των ταμειακών μηχανών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS να καθυστερεί και να αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2024, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Σε εξέλιξη είναι εκτεταμένο σχέδιο διασταυρώσεων, καθώς και επιτόπιων ελέγχων στις επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που προκύπτουν από τα POS ταυτίζονται με τις αποδείξεις που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

Ηδη οι έλεγχοι σε τουριστικούς προορισμούς έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι διάφοροι επιτήδειοι εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ ούτε δηλώνουν τα έσοδά τους.

Στις διασταυρώσεις, λοιπόν, μεταξύ των εισπράξεων των POS και αυτών των ταμειακών μηχανών, οι ελεγκτές εντόπισαν και έβαλαν λουκέτο σε τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, μία στον Πόρο και ένα κατάστημα ρούχων στη Μύκονο.

Βρέθηκαν να έχουν δεχθεί πληρωμές μέσω POS, για τις οποίες όμως δεν εξέδωσαν απόδειξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν διαβίβασαν τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Επί της ουσίας, οι πελάτες που πληρώνουν με κάρτα, είτε δεν λαμβάνουν καμία απόδειξη είτε παίρνουν απόδειξη, αλλά το κατάστημα δεν τη δηλώνει στην εφορία.

Λουκέτα σε καταστήματα

Συγκεκριμένα, στα Πετράλωνα και στην πλατεία Αγίας Ειρήνης βρέθηκαν τέσσερα καταστήματα να μην έχουν διαβιβάσει αποδείξεις, συνολικής αξίας 682.000 ευρώ. Εκτός από το 48ωρο λουκέτο, επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 43.000 ευρώ.

Αντίστοιχη παράβαση διαπιστώθηκε και σε κατάστημα εστίασης στον Πόρο, το οποίο δεν είχε εκδώσει ούτε κατά συνέπεια διαβιβάσει αποδείξεις 1.250 ευρώ.

Στη Μύκονο, γνωστό κατάστημα ρούχων σφραγίστηκε επειδή εντοπίστηκε να μην έχει διαβιβάσει 424 αποδείξεις, συνολικής αξίας 61.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις ταμειακές μηχανές έχουν ληφθεί μέσω της διαβίβασης δεδομένων 8,5 δισ. αποδείξεις, συνολικής αξίας πάνω από 250 δισ. ευρώ. Από αυτή τη διασύνδεση η φορολογική διοίκηση βλέπει σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν τις αποδείξεις. Ανεξάρτητα εάν μια επιχείρηση υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ, η υποχρέωση της διασύνδεσης είναι αυτοτελής.

Οπως έχει αναφέρει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, «έχει ξεκινήσει διασταύρωση από τα στοιχεία των POS, τους εκκαθαριστές των συναλλαγών, με το τι βλέπουμε από τη διαβίβαση των ταμειακών. Εχουμε ήδη αρχίσει εκτεταμένες διασταυρώσεις, αλλά και επισκέψεις πλέον».

Σε ό,τι αφορά το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS που είναι σε εξέλιξη, ο διοικητής σημειώνει ότι είναι ένα πολύ σύνθετο έργο. «Το χρονικό πλαίσιο το έδωσε το υπ. Οικονομίας και Οικονομικών με τις προγραμματικές δηλώσεις. Για εμάς το κρίσιμο, γι’ αυτό δουλεύουμε εντατικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς (εκκαθαριστές POS, κατασκευαστές ταμειακών, κατασκευαστές POS, πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης), είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σπονδυλωτά έτσι ώστε η τελική ημερομηνία που θα πούμε να είναι και αυτή που θα τηρηθεί».

Σημειώνεται ότι για φέτος το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει εκτεταμένες διασταυρώσεις εισοδημάτων και ΦΠΑ εντός και εκτός συνόρων, για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και ακίνητα, αλλά και μη έκδοση αποδείξεων και καταβολή του ΦΠΑ. Η φορολογική διοίκηση θα αξιοποιήσει στοιχεία που λαμβάνονται μέσω των πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και δεδομένα μέσω πλαισίου της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας. Το εργαλείο της διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και γι’ αυτόν τον λόγο σχεδιάζεται φέτος η έκδοση χιλιάδων πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

Παράλληλα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα «σκανάρει» φορολογουμένους που εισπράττουν συντάξεις, τόκους, μερίσματα και εισοδήματα από ακίνητα από το εξωτερικό τα οποία δεν εμφανίζουν στη φορολογική δήλωση που υποβάλλουν στην Ελλάδα, όσους κρύβουν από την εφορία αναδρομικά ποσά αποδοχών, αλλά και όσους υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ έχουν δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT