Ενισχύσεις σχεδίων προώθησης του κλάδου της μελισσοκομίας

Ενισχύσεις σχεδίων προώθησης του κλάδου της μελισσοκομίας

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιες δράσεις καλύπτει το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ανακοινωθεί πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στη δράση «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης». Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Σ.Σ.ΚΑΠ) για τα έτη 2023-2027. Στόχος της είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της διατροφικής αξίας του ελληνικού μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς και η προβολή του κλάδου της μελισσοκομίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι κατηγορίες δικαιούχων είναι:

Α): Ενεργοί μελισσοκόμοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται και στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων και έχουν δηλωμένο ανάλογο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να συμμετάσχουν στη δράση καλύπτοντας τις δαπάνες υλοποίησης του συνόλου ή μέρους των επιλέξιμων δραστηριοτήτων (α) έως και (δ), όπως αναφέρονται στη συνέχεια.

Β): Νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το ΥΠΑΑΤ, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς και αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στον μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, μπορούν να συμμετάσχουν στη δράση καλύπτοντας τις δαπάνες υλοποίησης του συνόλου ή μέρους των επιλέξιμων δραστηριοτήτων (α) έως και (ε).

Οι δικαιούχοι της κατηγορίας (Α) που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, την παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων, ανήκουν στην κατηγορία αγρότη ειδικού καθεστώτος ή/και ασκούν εμπορική δραστηριότητα διαθέτοντας μελισσοκομικά προϊόντα προς πώληση στην αγορά, λαμβάνουν το 100% της δικαιούμενης επιχορήγησης και μέχρι του 100% του ακαθάριστου γεωργικού εισοδήματος για κάθε οικονομικό έτος. Οι δικαιούχοι της κατηγορίας (Α) οι οποίοι δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα μία από τις παραπάνω, λαμβάνουν το 50% του ύψους της δικαιούμενης επιχορήγησης. Οι δικαιούχοι της κατηγορίας (Β) λαμβάνουν το 100% της δικαιούμενης επιχορήγησης.

α) Συμμετοχή σε εκθέσεις προώθησης του προϊόντος με τη δημιουργία εκθεσιακών περιπτέρων με ενδεικτικό κόστος μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.

β) Συμμετοχή σε εκδηλώσεις/ημερίδες/συνέδρια μέχρι του ποσού των 2.000 ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.

γ) Επιμέλεια και δημιουργία έντυπου ή/και οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.

δ) Ραδιοφωνική, τηλεοπτική ή/και διαδικτυακή προβολή, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.

ε) Διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων ή/και συνεδρίων μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.

Για την προγραμματική περίοδο 2023, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί από 1/1/2023 έως και την 31/7/2023. Για τη συμμετοχή στη δράση, οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά επιλεξιμότητας και παραστατικά υλοποίησης της δράσης μέσω Gov.gr Οπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν:

– Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία δηλώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για επιχορήγηση σε άλλο πρόγραμμα.

– Εξοφλημένα πρωτότυπα παραστατικά, στα οποία αναγράφεται το κείμενο: «Χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Καν. (Ε.Ε.) 2021/2115/ Ετος ενίσχυσης 2023». Αν εκδίδεται ηλεκτρονικό τιμολόγιο, εκτυπώνεται με μέριμνα του εκδότη, στο πεδίο της περιγραφής του είδους ή στις παρατηρήσεις, το κείμενο: «Χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Καν. (Ε.Ε.) 2021/2115/ Ετος ενίσχυσης 2023».

– Εκκαθαριστικό σημείωμα – πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου όπου απαιτείται.

– Βεβαίωση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπου απαιτείται.

– Πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε ισχύ την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, όπου απαιτείται (για όλους τους δικαιούχους πλην των ενεργών μελισσοκόμων – φυσικών προσώπων).

– Καταστατικό φορέα, όπου απαιτείται (Αγροτικοί – Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, ΚΥΝΣΕΠ, Αγροτικοί – Μελισσοκομικοί Σύλλογοι κ.λπ.).

– Απόφαση του Δ.Σ. του φορέα ή του νομικού προσώπου για τον ορισμό του νόμιμου εκπροσώπου του, για την υπογραφή όλων των σχετικών με το πρόγραμμα αιτήσεων και εγγράφων, όπου απαιτείται (για όλους τους δικαιούχους πλην των ενεργών μελισσοκόμων – φυσικών προσώπων).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή, η οποία παρέχεται μέσω του gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/georgia-kai-ktenotrophia/ktenotrophikeepikheirematikoteta/psephiakes-uperesies-gia-melissokomous Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minagric.gr ή στα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας. Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 7/8/2023.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT