Μετέωρη η ρήτρα αναπροσαρμογής

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Αγνωστο παραμένει εάν και με ποιες προϋποθέσεις θα θεσμοθετηθεί ρήτρα αναπροσαρμογής, βάσει του τιμαρίθμου, στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμφανίζεται να μην εγκρίνει την αναπροσαρμογή των τιμών μία φορά τον χρόνο, σύμφωνα με τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς. Οι πάροχοι θα μετακύλιαν μόνον ένα τμήμα του αυξημένου (πληθωριστικού) κόστους στους καταναλωτές, ενώ οι συνδρομητές θα είχαν τη δυνατότητα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης για συμβόλαια που θα είχαν υπογραφεί πριν από την αλλαγή του κανονισμού. Το μοντέλο αναπροσαρμογής των χρεώσεων βάσει του τιμαρίθμου υιοθετείται ευρέως εκτός Ελλάδας, με τις ελληνικές εταιρείες να έχουν ζητήσει την υιοθέτησή του επειδή βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένο κόστος.

Διώροφο ακίνητο του ΑΠΘ μετατρέπεται σε ξενοδοχείο …

Στην αξιοποίηση κληροδοτήματος με τη μορφή ξενοδοχείου προχωρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ακίνητο δύο ορόφων, με ισόγειο κατάστημα, που βρίσκεται στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου 2 και χρήζει ανακατασκευής. Το κόστος, ύψους 470.000 ευρώ, θα αναλάβει ο μισθωτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΠΘ έχει στην κατοχή του το ακίνητο από το 1964, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών τελούσε υπό κατάληψη από τρίτους και είχε περιπέσει σε αχρησία. 

Εκτινάσσεται η ζήτηση για σαμπάνια στην Αφρική

H Αφρική δεν διψάει μόνον για νερό αλλά και για… σαμπάνια. Τουλάχιστον αυτό διαπιστώνει η Veuve Clicquot, η ποτοποιία που παράγει σαμπάνια και ανήκει στον όμιλο LVMH, καθώς διερευνά νέες αγορές. Η ζήτηση για το πολυτελές αυτό ποτό εκτινάσσεται, εξ ου και η εταιρεία εξετάζει την επέκταση στην Ανατολική Αφρική ή δυτικά προς την Γκάνα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της, Ζαν-Μαρκ Γκαγιό. Ηδη πωλεί τα προϊόντα της σε γαλλόφωνες χώρες της ηπείρου, καθώς και στη Νότια Αφρική και στη Νιγηρία. 

Στο 120% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος

Στο 120% του ΑΕΠ διαμορφώνεται το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας έναντι 135% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Είμαστε σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υποστήριξε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία χορηγώντας δάνεια. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ληξιπρόθεσμο χρέος, που από 68,3% το 2019 περιορίστηκε μόλις στο 62,1% στο τέλος του 2022, και σε αυτό περιλαμβάνεται και το χρέος που έχει μεταφερθεί στα funds και το οποίο παραμένει στην οικονομία και επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δύο συμβάσεις άνω των 3,5 δισ.

Τις νέες ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται να διαμορφώσουν οι δύο μεγαλύτερες συμβάσεις παραχώρησης, για τις οποίες έχουν υποβληθεί πλέον προσφορές. Αλλωστε, ανάλογα και με το τίμημα που έχει προσφερθεί, υπολογίζεται ότι η αξία των εν λόγω συμβάσεων θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού συγκέντρωσε έξι προσφορές, εγχώριων και διεθνών ομίλων, με την αγορά να εκτιμά ότι είναι πιθανό η τελική αξία να προσεγγίσει, ίσως και να ξεπεράσει, τα 2 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, το επόμενο διάστημα αναμένεται και η γνωστοποίηση του προσωρινού αναδόχου για την έτερη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης, το τμήμα Χερσονήσου – Χανίων του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, εκτιμώμενου ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο, που έχει σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο, προσφορές έχουν υποβάλει το σχήμα Mytilineos – Ακτωρ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία Αβαξ – Εgis – Meridiam και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT