Η Ευρώπη έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα

Η Ευρώπη έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα

Οι πρόδρομοι δείκτες διευθυντών προμηθειών είναι απογοητευτικοί στις περισσότερες ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Στις εξαμηνιαίες παγκόσμιες προβλέψεις μας είχαμε προειδοποιήσει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να έχει μια δυσοίωνη εξέλιξη και τα θετικά στοιχεία, που μας εκπλήσσουν από πέρυσι τον Οκτώβριο και εντεύθεν, να δώσουν τη θέση τους σε πιο δυσμενή κατά το δεύτερο ήμισυ της χρονιάς. Εάν, λοιπόν, λάβουμε υπ’ όψιν μας τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, τότε η περίοδος αυτή έχει εκκινήσει. Σε γενικές γραμμές οι PMI στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες απογοήτευσαν. Παράλληλα με την επιδείνωση που παρατηρείται στον κλάδο της μεταποίησης, και η δραστηριότητα στην παροχή υπηρεσιών συνέχισε να ανακόπτεται στην απαρχή της τρίτης τριμηνίας. Οι έρευνες δεν υποδεικνύουν ούτε έναν αποκλειστικό παράγοντα στον οποίο να αποδίδεται η επιδείνωση αυτή. Αντιθέτως, αποτυπώνουν μια ευρύτερη απώλεια δυναμικής, που προκαλείται από αρκετούς αρνητικούς παράγοντες, όπως, μεταξύ άλλων, η αποδυνάμωση του παγκόσμιου εμπορίου, η σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών και η εξασθενημένη αλλά σοβαρή πίεση του πληθωρισμού στο καταναλωτικό κοινό.

Κατά την εκτίμησή μας, η Ευρώπη έχει μπροστά της ακόμη έναν σκληρό χειμώνα στασιμότητας, ως επί το πλείστον, προτού τα πράγματα βελτιωθούν από την άνοιξη και μετά. Αναφορικά με την ΕΚΤ, ενόψει της συνεδρίασής της για τη νομισματική πολιτική μεθαύριο Πέμπτη, η μέτρηση των δεικτών διευθυντών προμηθειών υπαγορεύει ήπια αντίδραση. Η παρατεταμένη συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης θα μειώσει την ισχύ των τιμών και θα συμβάλει σε ασθενέστερες πιέσεις από αυτές τους επόμενους μήνες. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης επισημαίνουν ότι οι πιέσεις από τον πληθωρισμό στο κόστος έχουν σε μεγάλο βαθμό αμβλυνθεί. Οπότε, βάσει των ανωτέρω στοιχείων, η πιθανότητα είναι κυρίως για μία και όχι δύο αυξήσεις στα επιτόκια από την ΕΚΤ, της τάξεως των 25 μ.β. Ειδικότερα στην Ευρωζώνη, η Γαλλία είναι που είχε τις χειρότερες επιδόσεις. Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών προμηθειών υποχώρησε περαιτέρω στις 46,6 μονάδες τον Ιούλιο, από τις 47,2 τον Ιούνιο, ήτοι χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Reuters και τις δικές μας.

Επιπλέον, στη Γερμανία ο σύνθετος δείκτης διευθυντών προμηθειών εξασθένησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που δείχνει συρρίκνωση στις 48,3 μονάδες τον Ιούλιο, από τις 50,6 μονάδες τον Ιούνιο. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο τομέας παροχής υπηρεσιών ήταν ελαφρώς καλύτερος στη Γερμανία από ό,τι στη Γαλλία, αλλά η ύφεση στη μεταποίηση είναι ακόμη πιο βαθιά στην πρώτη από τη δεύτερη. Οι βασικοί PMI στην υπόλοιπη Ευρωζώνη υποχώρησαν επίσης, αλλά παρέμειναν οριακά πάνω από τα διαχωριστικά επίπεδα των 50 μονάδων.

Οι κ. Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT