Ανάπτυξη 2,6% φέτος αναμένει το ΕΔΣ

Ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, 2,6% έναντι 2,3%, προβλέπει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για το 2023

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, 2,6% έναντι 2,3%, προβλέπει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για το 2023, ενώ αντίθετα για το 2024 είναι πιο απαισιόδοξο, βλέποντας το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,8% έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 3%. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, το Συμβούλιο χτυπάει, εξάλλου, καμπανάκι για τον πληθωρισμό και για το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, καθώς και για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, για τον πληθωρισμό σημειώνει ότι παρά τη μείωσή του, επιβαρύνει δυσανάλογα το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και καθιστά αναγκαίες τις μέχρι τώρα δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Επιπλέον, οι αυξήσεις στις τιμές εξακολουθούν να πιέζουν τις δημόσιες δαπάνες, πέραν του αναμενόμενου επιπέδου, ιδιαίτερα στους μισθούς του Δημοσίου και τις κοινωνικές παροχές, προσθέτει.

Εξαιτίας του πληθωρισμού, εξάλλου, το μέσο πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 7,1% το 2022, σημειώνει η έκθεση. Πρόκειται για την 3η μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε., μετά την Εσθονία και την Ολλανδία.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προειδοποιεί για τον πληθωρισμό και το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η έκθεση αναφέρει ότι το έλλειμμα βελτιώθηκε μεν κατά 3 δισ. ευρώ το α΄ τετράμηνο του 2023, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, αλλά αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2026 «και αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και στενής παρακολούθησης, δεδομένου ότι επιδεινώνει τη διεθνή επενδυτική θέση της χώρας». Από την άλλη πλευρά, προσθέτει η έκθεση, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να δικαιολογηθεί έως έναν βαθμό λόγω της αυξημένης ζήτησης για εισαγόμενα κεφαλαιουχικά προϊόντα, η οποία συνδέεται με τις υψηλές χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα έχουν θετικό αντίκτυπο για την οικονομία της χώρας. Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια η έκθεση τονίζει ότι «σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, με υψηλό πληθωρισμό, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από ΕΚΤ, αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και κάμψη της ζήτησης, ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ΜΕΔ». Η ταμειακή εκτέλεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την έκθεση, εξελίσσεται ικανοποιητικά τους πρώτους μήνες του 2023, με σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, κυρίως λόγω αύξησης των εισπράξεων από φόρους σε όλες τις κατηγορίες και αύξησης των μεταβιβάσεων. Επιπλέον, η έκθεση παρατηρεί ότι «θετική είναι η επίδραση της ψηφιοποίησης του φορολογικού συστήματος στην πλευρά των εσόδων, με βελτιωση της συμμόρφωσης και αύξησης της φορολογικής βάσης».

Το ΕΔΣ τονίζει, επίσης, ότι αν και μεσοπρόθεσμα η διάρθρωση του δημοσίου χρέους ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για τη βιωσιμότητά του, μακροπρόθεσμα «η σταδιακή αναχρηματοδότησή του σε όρους αγοράς αναδεικνύει σοβαρή αβεβαιότητα και απαιτεί δημοσιονομική επαγρύπνηση».

Οπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΔΣ, Αναστασία Μιαούλη, «η συνετή δημοσιονομική διαχείριση είναι προϋπόθεση για την πλήρη ανάκτηση και εμπέδωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τελικά στη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT