Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 84% των φόρων στο πρώτο πεντάμηνο

Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 84% των φόρων στο πρώτο πεντάμηνο

Οι επιχειρήσεις καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης, καταβάλλοντας πάνω από 9 στα 10 ευρώ των φόρων που τους αναλογούν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Οι επιχειρήσεις καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης, καταβάλλοντας πάνω από 9 στα 10 ευρώ των φόρων που τους αναλογούν. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στον ΦΠΑ, όπου οι εμπρόθεσμες πληρωμές ξεπερνούν το 84%. Αντίθετα, χαμηλότερα τα επίπεδα συμμόρφωσης στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κάτι που προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η αποπληρωμή του φετινού φόρου (πρόκειται για στοιχεία πενταμήνου). Συνολικά, 84% των οφειλομένων φόρων (από όλες τις πηγές) πληρώθηκαν στην ώρα τους το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εισπραξιμότητα των φόρων προκύπτει ότι:

1. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 89,04% του φόρου, καθώς εισπράχθηκαν από το Δημόσιο 1,123 δισ. ευρώ, έναντι συνολικής οφειλής ύψους 1,262 δισ. ευρώ.

2. ΦΠΑ: Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο 84,64%, καθώς από τη συνολική οφειλή των 6,5 δισ. ευρώ μπήκαν στα κρατικά ταμεία 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσοστό ήταν και στο τετράμηνο 84,32%.

3. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 74,92% του φόρου, με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 685,71 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικής οφειλής 915,31 εκατ. ευρώ.

H φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων φθάνει στο 90%.

4. Φόρος ακίνητης περιουσίας: Το ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε σε 79,13% και θεωρείται ικανοποιητικό, καθώς τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε η τελευταία δόση από τις οφειλές του 2022 και από τον Μάιο άρχισε η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ. Από τα 240,19 εκατ. ευρώ που έπρεπε να εισπραχθούν, στα ταμεία ήρθαν 179,54 εκατ. ευρώ.

5. Συνολικά, η συμμόρφωση των φορολογουμένων στην πληρωμή όλων των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) ανήλθε σε 83,89%, ποσοστό αρκετά υψηλό και το οποίο δημιούργησε τις υπερεισπράξεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του έτους.

Η αυξημένη εισπραξιμότητα οφείλεται και στο γεγονός ότι η φορολογική διοίκηση εφαρμόζει πλέον νέες πρακτικές. Ειδικότερα:

– Πραγματοποίηση τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό τη συμμόρφωση και την ενημέρωση των φορολογουμένων.

– Ηλεκτρονικά μηνύματα αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης και διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) Μηνύματα υπενθύμισης για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία. β) Μηνύματα εντοπισμού: τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποστέλλονται ύστερα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT