Αυξημένα τα έσοδα και οι αφίξεις τουριστών το πρώτο πεντάμηνο

Αυξημένα τα έσοδα και οι αφίξεις τουριστών το πρώτο πεντάμηνο

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Μάιο και κατά το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Μάιο και κατά το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Μάιο, σε ετήσια βάση, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 24,8%, σε 1,7 δισ. ευρώ, με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, κατά τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 13,9%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 51% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών (εισαγωγές – εξαγωγές) και συνέβαλαν κατά 89% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, ετησίως, ενισχύθηκαν κατά 30,7% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ. Ανοδο κατά 214,2 εκατ. ευρώ (30,6%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 914 εκατ. ευρώ. Κατά το πεντάμηνο, αυξήθηκε τόσο η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό κατά 33% όσο και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι (+2,4%), που τροφοδότησαν την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Και κατά το πρώτο πεντάμηνο, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 18,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, συμβάλλοντας κατά 64,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 30,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 αυξήθηκαν τον Μάιο, έναντι του ίδιου μήνα του 2022, κατά 22,4%, σε 997 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ (+21,5%) σε επίπεδο πενταμήνου. Επίσης, τα έσοδα από κατοίκους χωρών εκτός Ε.Ε. ανήλθαν σε 679 εκατ. ευρώ και σε 1,4 δισ. ευρώ τον Μάιο και το πεντάμηνο του 2023 αντίστοιχα, εμφανίζοντας υψηλή διψήφια άνοδο, σε σχέση με το 2022. Ενδεικτικά, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19,5% και διαμορφώθηκαν στα 602 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 37% και διαμορφώθηκαν στα 282 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-27, άνοδο κατά 7,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 399 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 71,5% και διαμορφώθηκαν στα 306,4 εκατ. ευρώ. Αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 2,9%, στα 7,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Μάιο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2022, οι ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 14%, σε 2,5 δισ. άτομα. Τα αεροδρόμια αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης (+14,2%) και ακολουθούν οι οδικές μετακινήσεις (+9,2%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT