Κατά μέτωπο επίθεση στη φοροδιαφυγή

To είπε για άλλη μία φορά στη συνέντευξή του στην Οικονομική Επιθεώρηση ο Κωστής Χατζηδάκης: Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί προσωπικό του στοίχημα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

To είπε για άλλη μία φορά στη συνέντευξή του στην Οικονομική Επιθεώρηση ο Κωστής Χατζηδάκης: Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί προσωπικό του στοίχημα. «Στη φοροδιαφυγή είμαστε αποφασισμένοι να επιτεθούμε κατά μέτωπο», είπε και παρέθεσε τα βήματα που σχεδιάζονται: διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερα επαγγέλματα και πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών έως τις αρχές του 2024 και στη συνέχεια αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, εισαγωγή κυρώσεων για μη διαβίβαση στοιχείων στο MyData, αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και εντατικοποίηση των ελέγχων, με στόχο να υπερδιπλασιαστούν έως το 2025. Η αλήθεια είναι ότι έβαλε δύσκολο στοίχημα ο υπουργός, στοίχημα δεκαετιών που χάθηκε. Επειδή, όμως, κέρδισε στην προηγούμενη θητεία του το επίσης δύσκολο στοίχημα της έγκαιρης έκδοσης συντάξεων, θα παρακολουθήσουμε τη νέα προσπάθεια με προσοχή.

«Οχι» σε νέα αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών

Στην αντεπίθεση πέρασαν πρόεδροι και μέλη της διοίκησης επιμελητηρίων που δεν επιθυμούν νέα αναβολή στις επιμελητηριακές εκλογές, σενάριο που διακινείται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες. Σε επιστολή που υπογράφουν πρόεδροι ή μέλη της διοίκησης 28 επιμελητηρίων προς τον πρωθυπουργό, τονίζουν ότι μια νέα αναβολή μετά από αυτές του 2021 και του 2022 θα πρόκειται για «πραξικοπηματική κίνηση» η οποία αποδίδεται σε κυβερνητικούς παράγοντες που επιδιώκουν πολιτικά οφέλη. Η νέα πρόφαση για αναβολή των εκλογών είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες ωστόσο είναι τον Οκτώβριο, ενώ οι επιμελητηριακές εκλογές είναι Νοέμβριο – Δεκέμβριο.

Αύξηση μεγεθών λόγω νέων συμβάσεων 

Σε σημαντική αύξηση μεγεθών οδήγησαν την Entersoft οι νέες συμβάσεις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Τα έσοδα, ετησίως, αυξήθηκαν κατά 32%, σε 19,2 εκατ. ευρώ, με τη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) να ενισχύεται κατά 46%, σε 6,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, ενίσχυσε κατά 52% τα κέρδη προ φόρων σε 5 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να περιορίζονται σε 9,4 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει βελτιωμένες επιδόσεις για το σύνολο της χρονιάς.

Aυξάνεται το ποσοστό του ΤΧΣ στην Attica

Σε 63,9 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) που ενεργοποίησε η Attica Bank μετά τις ζημιές που κατέγραψε η τράπεζα κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση. Στο πλαίσιο της απόφασης για την ενεργοποίηση του DTC που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της 6ης Ιουλίου, η τράπεζα προχωράει στην έκδοση warrants, τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του ΤΧΣ, το οποίο θα αυξήσει και το ποσοστό που διαθέτει στην Attica Bank. Πρόκειται για την τρίτη αλλά και τελευταία φορά που η τράπεζα ενεργοποιεί τη νομοθεσία για το DTC, βγαίνοντας από το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Εντόπισαν παραβάσεις τις ώρες του καύσωνα

Με πρακτικές… mystery shopper (μυστικός αγοραστής) εντόπισε το υπουργείο Εργασίας και η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας διανομές έτοιμων γευμάτων από διανομείς της efood και της Wolt κατά τις ώρες που απαγορεύεται λόγω καύσωνα. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, επιθεωρητές της Αρχής σκοπίμως παρήγγειλαν προχθές φαγητό, τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές όπου ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα έντονος, από τις δύο μεγάλες πλατφόρμες. «Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά τον νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ηδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT