Υπέρβαση 2,154 δισ. στα φορολογικά έσοδα το α΄ εξάμηνο

Υπέρβαση 2,154 δισ. στα φορολογικά έσοδα το α΄ εξάμηνο

Είναι αυξημένα κατά 8,6% έναντι του στόχου και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των εσόδων από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Τα φορολογικά έσοδα συνέχισαν και τον Ιούνιο να υπερβαίνουν τους στόχους του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα το α΄ εξάμηνο του χρόνου να εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός πρωτογενές πλεόνασμα 2,116 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 415 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ωστόσο, σε σύγκριση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στα τέλη Απριλίου, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται σύμφωνα με τον στόχο και όχι υψηλότερα, και επομένως δεν προβλέπεται μεγάλος «δημοσιονομικός χώρος».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, κρατάει χαμηλά τις προσδοκίες για περαιτέρω παροχές και ενόψει επενδυτικής βαθμίδας δεν θα ρισκάρει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%-1% του ΑΕΠ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι κατατέθηκε και συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατ. ευρώ με τις δαπάνες για την παράταση του market pass, τις διπλές εκλογές και άλλες έκτακτες δαπάνες, που ψηφίζεται αύριο, ενώ τώρα ανακύπτει και το θέμα των πυρκαγιών και των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ευελπιστούν ότι οι σχετικές δαπάνες θα μπορέσουν να καλυφθούν στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής του ΠΔΕ, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει αποτίμηση. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα φτάσει το 1,9% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον στόχο.

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα το α΄ εξάμηνο έφτασαν τα 27,214 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,154 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπέρβαση των εσόδων από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος. Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ και τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ήταν 7,479 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 787 εκατ. ευρώ. Τμήμα της αύξησης, ωστόσο, αφορά φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023. Επίσης, ποσό 470 εκατ. ευρώ αφορά την παράταση προθεσμίας τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού οι δαπάνες για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 ανήλθαν στα 33,337 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 596 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, ενώ παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 530 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών τόκων κατά 1.438 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 654 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών για δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 668 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT