Αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο

Αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο

Τι αναμένεται για το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Αυξημένη ζήτηση από νοικοκυριά για στεγαστικά δάνεια αλλά και από μεγάλες επιχειρήσεις για επιχειρηματικά δάνεια διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων για το β΄ τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ενισχύθηκε λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια η ζήτηση δανείων κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις –η ζήτηση από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερή– αυξήθηκε λόγω των ευνοϊκών επιτοκίων στα δάνεια συγχρηματοδότησης με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια επανήλθε ανοδικά έπειτα από τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα πτώσης και συγκεκριμένα από το β΄ τρίμηνο του 2022, οπότε και υπήρξε η πρώτη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2023, αυξημένη ήταν και η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με την ΤτΕ, για το γ΄ τρίμηνο του 2023 η ζήτηση για στεγαστικά αναμένεται να μειωθεί, ενώ για καταναλωτικά δάνεια η ζήτηση παρέμεινε σε θετικό έδαφος το β΄ τρίμηνο και αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το επόμενο τρίμηνο. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη που όπως παρατηρεί η ΤτΕ είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου, ενώ αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη που είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2023. Σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023 παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις, αν και όπως παρατηρεί η ΤτΕ το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών για τα δάνεια –εκτός Ταμείου Ανάκαμψης– μειώθηκε έως ένα βαθμό. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε και η αναλογία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, ενώ το επόμενο τρίμηνο η συνολική ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT