Αυξάνονται σταθερά οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία

Αυξάνονται σταθερά οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία

Κάθε άλλο παρά επηρέασε τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία το Brexit, αφού αυτές το 2022 ήταν σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με το 2021

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Κάθε άλλο παρά επηρέασε τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία το Brexit, αφού αυτές το 2022 ήταν σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευαν το 3,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, με την εν λόγω χώρα να αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ το 2021 βρισκόταν στην ένατη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα, με το σχετικό πλεόνασμα να ανέρχεται το 2022 σε 1,28 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν το 2022 σε 2,14 δισ. ευρώ έναντι 1,29 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση περίπου 66%. Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), η αξία των βρετανικών εισαγωγών από την Ελλάδα ανήλθε το 2022 σε 1,478 δισ. λίρες έναντι 859,5 εκατ. λιρών το 2021, καταγράφοντας αύξηση 72%. Διευκρινίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο άλλαξε τον τρόπο συλλογής των στοιχείων εμπορίου μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Από την 1/1/2021 τα στοιχεία εισαγωγών του Η.Β. από την Ε.Ε. εξακολούθησαν να συλλέγονται μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος Intrastat, ενώ οι εξαγωγές καταγράφονται μέσω των τελωνειακών διασαφήσεων. Από την 1/1/2022 το σύστημα Intrastat χρησιμοποιείται μόνο για την καταγραφή των ροών μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ε.Ε. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να παρουσιάζονται αποκλίσεις στην αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών μεταξύ των στοιχείων της βρετανικής υπηρεσίας και της ΕΛΣΤΑΤ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο αφορά τρόφιμα, φάρμακα και μέταλλα.

Οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων που εξήχθησαν από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 ήταν φάρμακα, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός (ηλεκτρικοί αγωγοί, σύρματα και καλώδια), γαλακτοκομικά (φέτα και γιαούρτι), αλουμίνιο και τεχνουργήματα (κυρίως πλάκες, ταινίες και φύλλα), παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων (κυρίως ελιές), ορυκτά καύσιμα, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό (σωλήνες), πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα (κυρίως πλάκες, φύλλα, ταινίες κ.λπ. από πολυπροπυλένιο), αλάτι, θείο, γαίες, πέτρες (κυρίως ελαφρόπετρα), όπως και διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.

Το 28,8% του συνόλου των εξαγωγών της Ελλάδας (425,7 εκατ. λίρες) το 2022 ήταν τρόφιμα, εξαγωγές αυξημένες κατά 41,7% σε αξία και κατά 23,7% σε όγκο. Δεύτερη μεγάλη εξαγωγική κατηγορία ήταν τα μέταλλα και τα προϊόντα τους (282,4 εκατ. λίρες ή 19,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο), και ακολούθησαν χημικά και πλαστικά (268 εκατ. λίρες, 18,1% του συνόλου), άλλα βιομηχανικά (254,6 εκατ. λίρες, 17,2% του συνόλου) και ορυκτά προϊόντα (164,5 εκατ., 11,1% του συνόλου).

Πρώτο εξαγόμενο ελληνικό προϊόν είναι τα φάρμακα με μορφή δόσεων για λιανική πώληση (141,1 εκατ. λίρες), ενώ ακολουθούν οι ευθείς σωλήνες χαλκού, τα βαριά έλαια πετρελαίου, η φέτα και οι παρασκευασμένες ελιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT