Alpha Bank: Μέρισμα το 2024 και πώληση του μεριδίου που ελέγχει το ΤΧΣ

Alpha Bank: Μέρισμα το 2024 και πώληση του μεριδίου που ελέγχει το ΤΧΣ

Tι είπε στη Γ.Σ. των μετόχων της Alpha Bank ο διευθύνων σύμβουλος Β. Ψάλτης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Alpha Bank στοχεύει η διοίκηση της τράπεζας, εκτιμώντας ότι «υπάρχει ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά». Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αξιολογώντας το ενδιαφέρον που υπήρξε κατά τις συναντήσεις με πλήθος επενδυτών –πάνω από 50– μετά την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου έως το 2025. Το πλάνο προβλέπει μέση ετήσια αύξηση κερδών, που θα υπερβαίνει το 20% από τα επίπεδα του 2022, έως το 2025 και όπως είπε ο κ. Ψάλτης μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, «έλαβε θετική υποδοχή από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Η τράπεζα αποβλέπει σε μέση ετήσια αύξηση κερδών, που θα υπερβαίνει το 20% από τα επίπεδα του 2022, έως το 2025.

Απευθυνόμενος στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank επανέλαβε ότι φιλοδοξία της διοίκησης είναι «η επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων, ξεκινώντας από τα κέρδη του 2023», φιλοδοξία που, όπως είπε, «αντικατοπτρίζεται ήδη στα αποτελέσματα με την πρόβλεψη για πληρωμή μερίσματος ύψους 30 μονάδων βάσης ή περίπου 20% επί των κερδών». Η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε την πρόθεσή της και σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές, να αυξήσει περαιτέρω το ποσό του κεφαλαίου που θα επιστραφεί στους μετόχους. Στη βάση και των επιδόσεων του α΄ εξαμήνου, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 8 Αυγούστου, η διοίκηση της τράπεζας αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο για επίτευξη Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) από 10% –με βάση το στρατηγικό πλάνο που είχε ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου– σε 11% για το 2023, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Ψάλτης, «το πρώτο μισό του 2023 έχουμε ήδη ολοκληρώσει σημαντικές ενέργειες προς την επίτευξη του πλάνου μας, ισχυροποιώντας τους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας». Εως το 2025 και με βάση τον στόχο για κερδοφορία σε επίπεδα άνω του 12%, τα συνολικά καθαρά κέρδη που θα δημιουργηθούν εκτιμώνται σε 2 δισ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με την απορρόφηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, η τράπεζα αναμένει αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων κατά 2,3 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων –περί τα 900 εκατ.– θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της οργανικής ανάπτυξης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος –περίπου 1,4 δισ.– θα επιτρέψει στην τράπεζα να υπερβεί σημαντικά τα ελάχιστα όρια κεφαλαίου που η διοίκηση θεωρεί ως απαραίτητα για τη λειτουργία της. Ηδη στο α΄ εξάμηνο του έτους η τράπεζα έχει ολοκληρώσει τις εκδόσεις ομολόγων πρόσθετων μέσων κατηγορίας 1 (τα λεγόμενα AT1 κεφάλαια), καθώς και υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ενώ πιο πρόσφατα προχώρησε σε συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού. Με τις κινήσεις αυτές, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, έχουμε διασφαλίσει ότι θα υπερβούμε τους στόχους που έχουμε θέσει για την κεφαλαιακή επάρκεια, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για τους προσεχείς 24 μήνες έως ποσοστού 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ήτοι συνολικά έως 35.000.000 ίδιες μετοχές, με μέγιστη τιμή τα 3 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και την υιοθέτηση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών για μέλη της διοίκησης και εργαζομένους της εταιρείας με στόχο την καταβολή μεταβλητών αποδοχών στους δικαιούχους υπό τη μορφή μετοχικών τίτλων, σε μέγιστο ποσοστό έως και 100% των σταθερών αποδοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT