Καθαρά κέρδη 268 εκατ. ευρώ για Mytilineos το πρώτο εξάμηνο

Καθαρά κέρδη 268 εκατ. ευρώ για Mytilineos το πρώτο εξάμηνο

Στο 61% η αύξηση της κερδοφορίας – Στα 2,51 δισ. ο κύκλος εργασιών του ομίλου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Tη βεβαιότητα ότι η λειτουργική κερδοφορία της Mytilineos θα ξεπεράσει το όριο του 1 δισ. ευρώ το 2023 εξέφρασε ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου στους αναλυτές χθες, ενώ εκτίμησε ότι η εταιρεία θα κινηθεί ανοδικά και την επόμενη χρονιά. Γνωστοποίησε επίσης ότι επίκειται μεγάλη εξαγορά στον κλάδο της μεταλλουργίας που θα ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ ερωτηθείς από τους αναλυτές για το αίτημα της Ε.Ε. για παραγωγή γαλλίου, τόνισε ότι η εταιρεία θα είναι έτοιμη να παράγει σε διάστημα δύο ετών από τη στιγμή που θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση και ότι μπορεί να καλύψει τις ποσότητες που είναι αναγκαίες στην Ε.Ε. «Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού για την παραγωγή. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση, που είναι διατεθειμένες να μας βοηθήσουν», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. Οσον αφορά το dual listing είτε το relisting, έδωσε τη γενική εικόνα που έχει να κάνει με την περαιτέρω διεθνοποίηση του ομίλου και την πρόσβασή του στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με νέα προϊόντα όπως οι μετατρέψιμες ομολογίες. «Για τον λόγο αυτό εξετάζουμε τις προοπτικές με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, αφού γνωρίζετε ότι με τις παρούσες προϋποθέσεις μπορούμε να εισέλθουμε στον FTSE 100 του Λονδίνου», ανέφερε.

Η Mytilineos πέτυχε το 2023 την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της σε πρώτο εξάμηνο έτους με οδηγό τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς των ΑΠΕ, ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάμωση της παρουσίας της στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της στην εγχώρια αγορά προμήθειας.

Υπό τις παρούσες προϋποθέσεις μπορούμε να εισέλθουμε στον FTSE 100 του Λονδίνου, τόνισε ο Ευ. Μυτιληναίος μιλώντας σε αναλυτές.

O κύκλος εργασιών της Mytilineos αυξήθηκε κατά 17% το α΄ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 2,516 δισ. ευρώ έναντι 2,154 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση, κατά 49%, στα 438 εκατ. ευρώ έναντι 293 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 61% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν σε 268 εκατ. ευρώ έναντι 166 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Ο κλάδος της μεταλλουργίας στο α΄ εξάμηνο του 2023 επανέλαβε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του α΄ εξαμήνου του 2022, παρά τη σημαντική πτώση τόσο των premia (>50%) όσο και των τιμών αλουμινίου (~23%). Οι οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW. Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables.

«Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο α΄ εξάμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν, για μία ακόμα φορά, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Mytilineos απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου. Ο ίδιος επισήμανε και τα πλεονεκτήματα και τις σημαντικές συνέργειες από τη συνύπαρξη των κλάδων μετάλλων και ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT