Υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών το α΄ εξάμηνο για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ

Υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών το α΄ εξάμηνο για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ

Αυξήθηκαν κατά 145,2% σε ετήσια βάση – Σε 1,23 δισ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Η αυξημένη ζήτηση δομικών υλικών στις περισσότερες γεωγραφικές ζώνες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος ΤΙΤΑΝ αλλά και η διατήρηση των υψηλών τιμών, που αντιστάθμισαν τα υψηλά κόστη παραγωγής, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ομίλου, οι ενοποιημένες πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 18,7% σε 1,23 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 77% σε 241,2 εκατ. ευρώ, από 136,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εκτοξεύτηκαν κατά 145,2% σε 111 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, κ. Μαρσέλ Κομπούζ, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε τροχιά για μια χρονιά-ρεκόρ ανάπτυξης και επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πετύχαμε ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο με ενισχυμένες τιμές, οι οποίες αντιστάθμισαν τα υψηλά κόστη». Αντίστοιχα, ο κ. Μιχάλης Κολακίδης, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του ομίλου, τόνισε ότι «συνεχίζουμε τη μείωση δανειακής επιβάρυνσης, εστιάζοντας σε στοχευμένη διάθεση κεφαλαίων για αναπτυξιακές επενδύσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Στην Ελλάδα, ο όμιλος ενίσχυσε τα κέρδη του χάρη στις αυξημένες πωλήσεις αλλά και στη διατήρηση των αυξημένων τιμών που είχαν επιβληθεί ήδη από το τέλος του 2022.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΤΙΤΑΝ υποχώρησε κατά 35,8 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 761,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Παράλληλα, οι επενδυτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 117,3 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκαν έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση του κόστους. Στην Ελλάδα, σημαντικά κεφάλαια αφορούν έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα και την περαιτέρω χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως η κατασκευή του ασβεστοποιητή στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ.

Στην ελληνική αγορά, η κατασκευαστική δραστηριότητα ενισχύθηκε χάρη στα δημόσια έργα στρατηγικής σημασίας στην ηπειρωτική χώρα, στις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και στα μικρότερης κλίμακας δημόσια έργα στην περιφέρεια. Επίσης συνεχίζει να αυξάνεται και η κατασκευαστική δραστηριότητα στον κλάδο των κατοικιών στις αστικές περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος ενίσχυσε τα κέρδη του χάρη και στις αυξημένες πωλήσεις αλλά και στη διατήρηση των αυξημένων τιμών που είχαν επιβληθεί ήδη από το τέλος του 2022. Ετσι, οι συνολικές πωλήσεις στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 21,3% σε 197,3 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 82,5% σε 36,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, «στην Ελλάδα το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών σηματοδοτεί τη συνέχιση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Ο κλάδος κατοικίας στις αστικές περιοχές βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί σημαντικά επενδυτικά έργα τόσο με χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια. Η αναμενόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων παρέχει στήριξη στους τομείς των υποδομών και των δομικών υλικών παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό κόστους. Παράλληλα, οι υποστηρικτικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και η πτώση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Επιπλέον, σημαντικές τάσεις, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ, προβλέπεται να διαρκέσουν πολλά χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για καθαρότερη ενέργεια και των ανησυχιών για ενεργειακή ασφάλεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT