Η προτεραιότητα και οι χρόνιες αδυναμίες

Η προτεραιότητα και οι χρόνιες αδυναμίες

«Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να θεωρηθεί μεν ορόσημο, αλλά δεν είναι πανάκεια για τον περιορισμό του κινδύνου χώρας», σημείωσε μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

«Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να θεωρηθεί μεν ορόσημο, αλλά δεν είναι πανάκεια για τον περιορισμό του κινδύνου χώρας», σημείωσε μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, προειδοποιώντας ότι η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να περιοριστεί, ενώ προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει ο περιορισμός του πολύ υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που εν μέρει μόνο είναι αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Ο κ. Ράπανος κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως η γραφειοκρατία, η ολιγωρία στην απονομή της δικαιοσύνης, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η ανάγκη για επιπλέον βασικές υποδομές, καθώς και η ύπαρξη στρεβλώσεων σε ορισμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών. «Κλειδί», όπως σημείωσε, για την οικονομική ανάπτυξη είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους, η οποία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί μέσα από συστηματικό σχεδιασμό και επενδύσεις, σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Πρόστιμα σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων

Μετά τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,44 εκατ. ευρώ, σειρά είχαν χθες τα πρατήρια καυσίμων. Το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 25.000 ευρώ σε 5 πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεφαλονιά, καθώς σε ελέγχους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας. Με την ψήφιση πάντως προχθές του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών  επανέρχεται σε ισχύ το «καλάθι του νοικοκυριού» και οι νέες διατάξεις για το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Η Aegean διασυνδέει Σκόπια με Σεράγεβο

Τα Σκόπια με το Σεράγεβο θα διασυνδέει απευθείας η Aegean από τις 2 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας τρεις πτήσεις ανά εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή). Το πρώτο φετινό εξάμηνο, τα δύο αεροδρόμια της Βόρειας Μακεδονίας, το διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων και το αεροδρόμιο «Απόστολος Παύλος» της Οχρίδας, διακίνησαν συνολικά 1,3 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 41% και κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019. 

Στη First Citizens Bank δάνεια ναυτιλιακών

Χαρτοφυλάκιο δανείων προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες άλλαξε χέρια πρόσφατα. Συγκεκριμένα, η First Citizens Bank (FCB) προχώρησε στην εξαγορά δανείων συνολικού ύψους 123 εκατ. δολαρίων (112 εκατ. ευρώ), που αφορούν τη χρηματοδότηση για την αγορά 14 πλοίων από οκτώ διαφορετικές ελληνικές εταιρείες. Πωλητής του χαρτοφυλακίου ήταν η HSBC, η οποία συνεχίζει τη στρατηγική αποεπένδυσής της από τον κλάδο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Η FCB είναι η μεγαλύτερη «οικογενειακή» τράπεζα των ΗΠΑ, με έτος ίδρυσης το 1898 στη Βόρεια Καρολίνα. Το 2022 συγχωνεύτηκε με την CIT, με έδρα τη Νέα Υόρκη, και σήμερα διαχειρίζεται ένα ενεργητικό της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων. 

Οι εξαγορές startups από την αρχή του έτους

Οκτώ εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί από τις αρχές της χρονιάς, εν μέσω και μιας περιόδου που η αγορά έχει έρθει αντιμέτωπη με εμπόδια όπως ο πληθωρισμός, η αύξηση του κόστους δανεισμού και η μειωμένη διάθεση των επενδυτών για επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Μάλιστα, λόγω της μείωσης των κεφαλαιοποιήσεων και της δυσκολίας εύρεσης χρηματοδότησης, αρκετές startups διεθνώς είδαν την εξαγορά ως ευκαιρία. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, η εταιρεία DeepSea εξαγοράστηκε πρόσφατα από την ιαπωνική πολυεθνική εταιρεία Nabtesco «παντρεύοντας» τις τεχνολογίες τους για την ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων. Επίσης, η εταιρεία Augmenta από τον Βόλο, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας, εξαγοράστηκε από τη CNH Industrial έναντι 110 εκατ. δολ., ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και κάποιες πιο «σιωπηρές» εξαγορές, όπως αυτή της Arrikto από τη Hewlett Packard Enterprise.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT