Λογαριασμοί ρεύματος: Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής έως τα τέλη του χρόνου

Λογαριασμοί ρεύματος: Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής έως τα τέλη του χρόνου

Διατηρείται έως τις 31/12 και ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Παρατείνεται μέχρι και το τέλος του έτους η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος όπως και ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο και έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων για τους καταναλωτές. Την παράταση των δύο μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ, σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων που έκανε μια ημέρα πριν ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης. Για τον μηχανισμό μάλιστα ανάκτησης υπερεσόδων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης. «Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του.

Η παράταση αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους καταναλωτές αλλά και τις εταιρείες προμήθειας για την ομαλή μετάβαση στον νέο τρόπο τιμολόγησης τους επόμενους μήνες. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έκρινε ότι η χρονική παράταση θα δώσει τα περιθώρια στους προμηθευτές να διαμορφώσουν το κατάλληλο πλαίσιο και θα διασφαλίσει την απαιτούμενη περίοδο ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών. «Οπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του πλέγματος μέτρων που έχουμε θεσπίσει, ενώ με την παράταση των δύο επιτυχημένων μηχανισμών στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζουμε την ομαλότερη μετάβαση των καταναλωτών στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, με γνώμονα τη διατήρηση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι δύο μηχανισμοί (στη χονδρική και λιανική αγορά) είχαν θεσπιστεί τον περασμένο Ιούλιο με διάρκεια ζωής, έπειτα από έγκριση της Κομισιόν, ενός έτους και λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου είχαν παραταθεί με υπουργική απόφαση μέχρι και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση για να αποφασίσει.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί από πλευράς του ΥΠΕΝ είναι εάν με την παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής θα παραταθούν αντίστοιχα χρονικά και οι οριζόντιες επιδοτήσεις, το τέλος των οποίων προανήγγειλε με δηλώσεις του προ διημέρου ο κ. Σκυλακάκης. Ο υπουργός μίλησε για ένα νέο πακέτο επιδοτήσεων στοχευμένο στους «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές, που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT