Εθνική Τράπεζα: Τα υψηλά κέρδη «ξεκλειδώνουν» την παροχή μερίσματος το 2024

Εθνική Τράπεζα: Τα υψηλά κέρδη «ξεκλειδώνουν» την παροχή μερίσματος το 2024

Στο 5,1% μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής, τόνισε ο CEO Π. Μυλωνάς

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Τα καλά αποτελέσματα του 2022 ανοίγουν την πόρτα για την ανταμοιβή των μετόχων τον επόμενο χρόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό θα εγκριθεί από τον επόπτη, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει αφήσει πίσω του οριστικά τα προβλήματα του παρελθόντος, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην Εθνική Τράπεζα υπογράμμισε την ισχυροποίηση του ισολογισμού της με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και τη μείωση του αντίστοιχου δείκτη στο 5,1% και των σχετικών υπολοίπων έπειτα από προβλέψεις μόλις στα 200 εκατ. ευρώ. Οπως επισήμανε, η άνοδος των επιτοκίων δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της εγχώριας οικονομίας και κατ’ επέκταση τις τραπεζικές εργασίες. «Τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ισχυρά, οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανεργία υποχωρεί», παρατήρησε, και ως εκ τούτου η διοίκηση της τράπεζας δεν βλέπει κινδύνους νέας ροής μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η άνοδος των επιτοκίων δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της οικονομίας και κατ’ επέκταση τις τραπεζικές εργασίες, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Ειδική αναφορά έκανε στην ευρεία καταθετική βάση της τράπεζας που, όπως υπογράμμισε, «είναι σημαντική σε περιόδους νομισματικής σύσφιγξης» και στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ, όπως αποτυπώνεται στον βασικό κεφαλαιακό δείκτη που διαμορφώνεται στο 15,7% και ο οποίος, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γκίκας Χαρδούβελης, βελτιώνεται σταθερά και στα επόμενα τρίμηνα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές στα σημεία στα οποία οι τράπεζες στην Αμερική ήταν ευάλωτες, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, συνιστώντας πάντως επαγρύπνηση μπροστά στις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΕ χαρακτήρισε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «ως καταλύτη που θα φέρει την Ελλάδα στις κεραίες και των πιο συντηρητικών επενδυτών και εφαλτήριο για προσέλκυση επενδύσεων». Η αναβάθμιση, όπως είπε, «είναι ήδη εμφανής στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, καθώς η ελληνική δημοκρατία δανείζεται χαμηλότερα από κράτη που έχουν καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα».

Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι η Εθνική «με πλεονέκτημα την υψηλή ρευστότητα μπορεί να στηρίξει όλα τα επενδυτικά σχέδια», αυξάνοντας το υπόλοιπο χορηγήσεων κατά 2 δισ. ευρώ το 2022, ενώ το μερίδιο της τράπεζας στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνεται στο 29%. Οι εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα στηρίζει τη ζήτηση για νοικοκυριά, εκταμιεύοντας μεταξύ άλλων τα πρώτα δάνεια μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» και συμβάλλει στον περιορισμό των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά της ανόδου των επιτοκίων, προωθώντας προγράμματα μετατροπής του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό. Εκτενή αναφορά έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής στον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας που έχει οδηγήσει σε 3,8 εκατ. εγγεγραμμένων χρηστών από τους οποίους τα 2,8 εκατ. ευρώ είναι ενεργοί χρήστες, συμβάλλοντας στη μείωση των τραπεζικών συναλλαγών που διενεργούνται μέσω του δικτύου σε ποσοστό άνω του 90%. Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς από την τράπεζα ιδίων μετοχών (treasury stock) –έως 13.720.727 μετοχές– που αντιστοιχούν στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου και με προοπτική τη δωρεάν διάθεση σε στελέχη της διοίκησης, περιλαμβανομένων και των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η επαναγορά θα γίνει σε χρονικό διάστημα 24 μηνών, η ανώτατη τιμή καθορίστηκε στα 15 ευρώ ανά μετοχή (κατώτατη το 1 ευρώ) και το συνολικό κόστος του προγράμματος δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, το πρόγραμμα «αποσκοπεί στη διατήρηση των στελεχών και του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας και του ομίλου και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα κίνητρα, την αφοσίωση και την περαιτέρω ευθυγράμμιση των συμφερόντων των στελεχών με αυτά των μετόχων και την εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές αμοιβών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, η οποία συμβαδίζει με την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT