Ενισχύεται ο ρόλος των μικρών κατασκευαστικών εταιρειών

Ενισχύεται ο ρόλος των μικρών κατασκευαστικών εταιρειών

Λόγω έλλειψης προσωπικού, η παρουσία τους στα μεγάλα έργα είναι απαραίτητη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Το δικό τους μερίδιο στην όλο και πιο μεγάλη «πίτα» του κατασκευαστικού κλάδου διεκδικούν πλέον και οι μικρότερες εταιρείες της ΣΤ΄ Τάξης του εργοληπτικού πτυχίου, εισηγμένες και μη. Οι διοικήσεις εταιρειών, όπως η ΤΕΚΑΛ, η Δομική Κρήτης και η ΕΚΤΕΡ, με παρουσία αρκετών ετών στον κλάδο, συσσωρευμένη εμπειρία και ικανό μηχανισμό παραγωγής έργων, έχουν αντιληφθεί ότι τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν σήμερα για τη δημιουργία σημαντικών υπεραξιών.

Οπως ομολογούν τα στελέχη των μεγαλύτερων ομίλων του κατασκευαστικού κλάδου, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού δύσκολα θα μπορέσει να αναπληρωθεί με «εισαγωγές» από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί η συμβολή σύσσωμων των «δυνάμεων» του κλάδου, ήτοι και των μικρότερων εταιρειών, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα υποδομής που έχουν ήδη ανατεθεί, αλλά κι εκείνων που θα ανατεθούν στο άμεσο μέλλον. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους και τις αρχές του 2024, στο σύνολο της χώρας θα βρίσκονται σε εξέλιξη δημόσια και ιδιωτικά έργα, συνολικού ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ.

Εταιρείες όπως οι ΤΕΚΑΛ, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ διαθέτουν εμπειρία και ικανό μηχανισμό παραγωγής έργων.

Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές ευκαιρίες και για τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα, αναλαμβάνοντας έργα μικρότερης αξίας, είτε ως υπεργολάβοι στα μεγαλύτερα εργοτάξια. Κάπως έτσι εξηγείται και η ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις εν λόγω εταιρείες. Για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες υπήρξε σημαντική κινητικότητα γύρω από μια πιθανή εξαγορά ή μετοχική συμμετοχή του ομίλου Intrakat στην ΤΕΚΑΛ. Η εταιρεία της ΣΤ΄ Τάξης φαίνεται πως είχε βρεθεί πολύ κοντά είτε στην πλήρη εξαγορά από την Intrakat είτε στη συμμετοχή της τελευταίας ως στρατηγικού επενδυτή. Εντέλει η Intrakat προχώρησε στην απόκτηση της Ακτωρ, ωστόσο οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν εξαιρετικές και μάλιστα συνεργάζονται σε αρκετά έργα. Για παράδειγμα, η κοινοπραξία των ΤΕΚΑΛ – Ιntrakat διεκδικεί το ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση του νέου Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών. Πρόκειται για μια σύμβαση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες έχουν συστήσει σχήμα που συμμετείχε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ).

Μια ακόμη εταιρεία ΣΤ΄ Τάξης, η Δομική Κρήτης του Γ. Συνατσάκη, απέκτησε στρατηγικό επενδυτή. Ο λόγος για τον πολύπειρο Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να επιστρέψει στην Ακτωρ ως μέτοχος και διοικών, ενεργοποίησε την εναλλακτική επιλογή, που αφορούσε την εξαγορά ποσοστού στην εισηγμένη Δομική Κρήτης. Ο κ. Κούτρας εξαγόρασε ποσοστό 29,31% από τις μετοχές του κ. Συνατσάκη, με τη Δομική Κρήτης να ετοιμάζεται για την εντατικοποίηση της παρουσία της και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πλην της Κρήτης, που ανέκαθεν αποτελούσε τη «βάση» της εταιρείας. Ενδεικτικό της υποδοχής του επενδυτικού κοινού στην εν λόγω εξέλιξη είναι το γεγονός ότι η μετοχή της Δομικής Κρήτης έφτασε ακόμη και τα 1,9 ευρώ, που αποτελεί υψηλό δεκαετιών. Η αγορά των μετοχών από τον κ. Κούτρα, μόλις πριν από ένα μήνα, έγινε σε τιμή 0,9 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT