Η ΔΕΗ, η Κωτσόβολος και τα νέα σχέδια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Δεν έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Κωτσόβολος, αναφέρει η ΔΕΗ σε απάντηση ερωτήματος της Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα περί πιθανού ενδιαφέροντός της για την εξαγορά της εμπορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο. Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν διαψεύδει το ενδιαφέρον για τυχόν εξαγορές εταιρειών που θα εξυπηρετήσουν τον στόχο της πελατοκεντρικής πολιτικής της. «Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού πλάνου της ΔΕΗ, το οποίο παρουσιάστηκε στην επενδυτική κοινότητα στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2021, είναι και ο επαναπροσδιορισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής της, παρέχοντας νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια», αναφέρει στην επιστολή της προς την Κεφαλαιαγορά. Σημειώνει, δε, ότι σε αυτό το πλαίσιο «εξετάζει πιθανούς τρόπους για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και συνεργασίες ή/και τυχόν εξαγορές».

Ανέκαμψε η απασχόληση στο ευρωπαϊκό εμπόριο  

Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας ήταν το εμπόριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χάθηκαν το διάστημα από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 848.000 θέσεις εργασίας, με τις απώλειες κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας να αφορούν κατά βάση τους χαμηλόμισθους. Το θετικό, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η απασχόληση στο ευρωπαϊκό εμπόριο έχει πλήρως ανακάμψει.  

Μεγάλη ανατροπή στην αγορά Ι.Χ. της Κίνας

H αγορά αυτοκινήτου της Κίνας δεν είναι πλέον τόσο φιλική όσο μέχρι πρότινος για τις δυτικές κατασκευάστριες εταιρείες. Πρώτη φορά στα χρονικά τα εγχώρια εμπορικά σήματα κατέλαβαν το 53% της αγοράς το πρώτο εξάμηνο, αφήνοντας πίσω τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Οπότε αυτές είτε θα πρέπει να επισπεύσουν την αναδιοργάνωσή τους είτε να μειώσουν τις ζημίες τους. Μόνον η αμερικανική Tesla «είδε» το πρώτο εξάμηνο τη δημοφιλία της να αυξάνεται, εκτοπίζοντας την ΒΜW.

Διαγωνισμός για τη στέγη της Λυρικής Τέχνης

Λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το έργο της μετασκευής του διατηρητέου κτιρίου εμβαδού 1.440 τ.μ., στη συμβολή των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά στην Αθήνα, σε Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». Το project είναι προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ το κτίριο αποτελούσε την κατοικία των νεανικών χρόνων (1937 έως 1945) της Ελληνίδας υψιφώνου και παγκοσμίως γνωστής ντίβας της όπερας, Μαρίας Κάλλας. Το ιστορικό κτίριο αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα επάλληλων κατοικιών εν είδει πολυκατοικίας της περιόδου 1921-1932. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 12η Σεπτεμβρίου.

Επενδύσεις 300 εκατ. σε διάστημα 18 μηνών 

Η εκτίναξη της κερδοφορίας του ομίλου Τιτάν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, σε επίπεδο μάλιστα που ξεπέρασε κατά πολύ και το σύνολο του 2022 (111 εκατ. ευρώ έναντι 92 εκατ. ευρώ), αναμένεται να αξιοποιηθεί ως το απαιτούμενο «καύσιμο» για την περαιτέρω επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, θα πρέπει να αναμένονται έργα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, δηλαδή έως το τέλος του 2024. Η διοίκηση του ομίλου εστιάζει σε έργα μείωσης του κόστους παραγωγής και των εκπομπών ρύπων, που επιτρέπουν την άμεση αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Σε μια περίοδο που και η ζήτηση (όπως αποτυπώνεται από τον όγκο παραγγελιών) αλλά και οι τιμές κινούνται σε υψηλό επίπεδο, είναι προφανές ότι αν επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η μείωση του κόστους, το περιθώριο κέρδους δύναται να αυξηθεί κατακόρυφα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT