«Καβγάς» επενδυτών για την Attica Bank

Οι κρυφές συμφωνίες, οι αθετήσεις και οι αξιώσεις για αποζημιώσεις

6' 40" χρόνος ανάγνωσης

Κουτί της Πανδώρας θυμίζει η Attica Bank και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εξυγίανσής της, που καθώς εξελίσσεται φέρνει στην επιφάνεια κρυφές συμφωνίες, αθετήσεις και υπαναχωρήσεις, δεσμεύσεις και αξιώσεις για χρηματικές αποζημιώσεις. Πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington Management Group (EMG), η Ellington Solutions, βραχίονας της δραστηριότητας στην Ελλάδα, η Rinoa LTD (επενδυτικό όχημα το οποίο συμβουλεύει η Ellington Solutions με έδρα την Κύπρο), το ΤΜΕΔΕ και η Thrivest Holdings, συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.

Στο σίριαλ που διαδραματίζεται τα δύο τελευταία χρόνια προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα ερωτήματα για την πραγματική σχέση που συνδέει το Ellington Management Group με την Ellington Solutions και τη Rinoa και το κατά πόσον το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο επένδυσε χρήματα κατά την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, τον Δεκέμβριο του 2021. Στο παζλ της υπόθεσης προστέθηκε επίσης η ύπαρξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Thrivest και Ellington Management Group, βάσει της οποίας το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο εγείρει χρηματική αξίωση έναντι της πρώτης και ανατρέπει την εικόνα για τη βελούδινη αποχώρηση της Ellington από την προγραμματισμένη για τις αρχές του 2023 δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473,3 εκατ. ευρώ. Σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η «Κ» προς το Ellington Management Group, για το ποια είναι η σχέση του με τα επενδυτικά σχήματα Ellington Solutions και Rinoa, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο απαντάει ότι «διατηρεί μετοχικό συμφέρον στην Ellington Solutions και ότι η τελευταία έχει συμβουλεύσει κατά το παρελθόν τη Rinoa».

Αντίστοιχα επιβεβαιώνει ότι έχει συνάψει δύο συμφωνίες με τη Thrivest Holdings –όχι προσωπικά με τον κ. Εξάρχου–, «που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Thrivest οφείλει στην EMG ένα σημαντικό χρηματικό ποσό». Το EMG επικαλείται τη «ρήτρα εμπιστευτικότητας» που διέπει αυτές τις συμφωνίες, βάσει της οποίας, όπως σημειώνει στη σχετική απάντηση προς την «Κ», «δεν είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες», εκτός κι αν, όπως υποστηρίζει, «η Thrivest προθυμοποιηθεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στη ρήτρα εμπιστευτικότητας». Τη ρήτρα εμπιστευτικότητας επικαλείται και η Thrivest σε ανάλογο ερώτημα που απηύθυνε η «Κ», επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη σχετικής συμφωνίας. Στο ερώτημα για το κατά πόσο η ίδια αμφισβητεί τη διασύνδεση του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου με την Ellington Solutions και τη Rinoa, η Thrivest δηλώνει ότι από τις επιστολές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, «προκύπτουν διάφορα θέματα», την ορθότητα των οποίων, όπως υποστηρίζει, «δεν είναι αρμόδια να γνωρίζει».

Το χρονικό

Η εμπλοκή της Ellington στην υπόθεση εξυγίανσης της Attica Bank έχει πολλές διαστάσεις και έχει ξεκινήσει πριν από την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η εμπλοκή της Ellington στην υπόθεση εξυγίανσης της Attica Bank έχει πολλές διαστάσεις και ξεκίνησε πριν από την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2021. Η αρχή του νήματος αναζητείται όταν η διοίκηση Πανταλάκη είχε προχωρήσει στην τιτλοποίηση (εκτός πλαισίου «Ηρακλή», που δεν υπήρχε άλλωστε τότε) ενός χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων 1,1 δισ. ευρώ με την επωνυμία Artemis. Το χαρτοφυλάκιο είχε τιτλοποιηθεί σε συνεργασία με ένα άλλο επενδυτικό κεφάλαιο, το Aldridge, και η Ellington είχε χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή, παίρνοντας και ένα ποσοστό της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που είχε συστήσει η Attica Bank, της «Θεά Αρτεμις». Τον Απρίλιο του 2021 η τράπεζα προχώρησε σε νέα τιτλοποίηση, με την ονομασία Omega, η οποία περιελάμβανε τις απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου Artemis, καθώς και σχεδόν το σύνολο των κόκκινων δανείων που είχε η τράπεζα στα τέλη του 2020. Στόχος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, ήταν να εντάξει τον senior τίτλο της τιτλοποίησης στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» και στο πλαίσιο αυτό έλαβε από την Ellington Solutions δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση των mezzanine και junior τίτλων, καθώς και πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της «Θεά Αρτεμις».

Το φθινόπωρο του 2021 η Ellington επικράτησε στη διαγωνιστική διαδικασία για την αναζήτηση ιδιώτη επενδυτή και συμμετείχε από κοινού με το ΤΜΕΔΕ ως ιδιώτης μέτοχος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ. Τα δύο μέρη, Ellington και ΤΜΕΔΕ, έκτοτε λειτούργησαν ως κοινοπραξία, διακηρύσσοντας τη δέσμευσή τους να συνεισφέρουν στην πρώτη ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ, η οποία δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια διάσωσης της τράπεζας, που είχε βρεθεί ένα βήμα πριν από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υπολείπονταν δραματικά των απαιτούμενων.

Η ιδιωτική συμφωνία της κοινοπραξίας Ellington και ΤΜΕΔΕ δεν δημοσιοποιήθηκε κατά τον χρόνο που συνάφθηκε, αποκαλύφθηκε όμως όταν επήλθε το διαζύγιο μεταξύ των δύο μερών. Τότε έγινε γνωστό ότι το ΤΜΕΔΕ είχε δανειοδοτήσει την Ellington προκειμένου να συμμετάσχει στην ΑΜΚ. Με τον τρόπο αυτό η Rinoa LTD βρέθηκε με ποσοστό 9,87% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, «ασκώντας έμμεσο έλεγχο σε ποσοστό 14,70%», το οποίο κατείχε μετά την αύξηση του ΤΜΕΔΕ. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια συμφωνία που έλεγε ότι το ΤΜΕΔΕ θα καλύψει τη συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή στην πρώτη ΑΜΚ και το Ellington θα ακολουθούσε στη δεύτερη ΑΜΚ, όταν πλέον θα είχαν διευθετηθεί και μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα της τράπεζας, όπως το πλάνο για τη μείωση των κόκκινων δανείων και το επιχειρησιακό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια προκειμένου η τράπεζα να ξαναγίνει κερδοφόρα.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αφού εν τω μεταξύ προέκυψαν σοβαρές διαφωνίες ως προς τους όρους της εξυγίανσης. Ετσι, παρά το γεγονός ότι περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022 ανακοινώθηκε η δέσμευση των μετόχων να καλύψουν τη νέα ΑΜΚ, η δέσμευση αυτή ανατράπηκε από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά της Ellington, η απροθυμία της να βάλει ζεστό χρήμα στην πρώτη κεφαλαιακή ενίσχυση ήταν μια αμιγώς επενδυτική στάση μπροστά σε μια εσπευσμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερές due diligence.

Οταν έναν χρόνο μετά έγινε γνωστή η σχέση Ellington – ΤΜΕΔΕ, η είδηση πέρασε στα ψιλά, αφού ήδη το διαζύγιο είχε επισημοποιηθεί. Στη φάση εκείνη η Rinoa επέστρεψε τις μετοχές στο ΤΜΕΔΕ και η αποχώρηση της Ellington από την επικείμενη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank των 473,3 εκατ. ευρώ άφησε το πεδίο ελεύθερο για την είσοδο της Thrivest Holdings, η οποία είχε ήδη μπει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Tράπεζας. Το διαζύγιο Ellington – Attica Bank έμοιαζε βελούδινο… αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν.

«Kλειδί» το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Omega για τη νέα ΑΜΚ

Η παραδοχή του EMG ότι διαθέτει δύο ενεργές συμφωνίες με την Thrivest συνηγορεί στο ότι η υποκατάσταση της Ellington από την Thrivest στην ΑΜΚ δεν ήταν δωρεάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Thrivest, έχοντας ήδη τοποθετηθεί στην Παγκρήτια και προωθώντας το σχήμα του 5ου πόλου στο τραπεζικό σύστημα μέσω της συνένωσης με την Attica Bank, είχε έρθει σε συμφωνία με το Ellington Management Group για την από κοινού συνεργασία τους και την είσοδο στην Attica Bank. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε τον Ιανουάριο του 2023 με πρωτοβουλία της Thrivest, η οποία ζήτησε την άρση της αποκλειστικότητας που είχε η Ellington στην ΑΜΚ της Attica Bank προκειμένου να την υποκαταστήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκε τελικά στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Σύμφωνα με πηγές της Thrivest, η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε, καθώς η τελευταία μπήκε στην Attica από τις αδιάθετες μετοχές της ΑΜΚ και όχι υποκαθιστώντας την Ellington. Ωστόσο, την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται το EMG, που διεκδικεί αποζημίωση.

Η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να το επαναδιαπραγματευθεί με προοπτική να ενταχθεί στον «Ηρακλή III».

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Ellington και Thrivest δεν φαίνεται να εξαντλείται στην αποδοχή ή όχι της αποζημίωσης. Περιλαμβάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και πρόσθετες διαπραγματεύσεις –και άρα και χρηματικές αξιώσεις– που αφορούν το χαρτοφυλάκιο Omega. Αυτό παραμένει στην Ellington Solutions με διαχειριστή τη «Θεά Αρτεμις», η οποία πλέον ανήκει εξ ολοκλήρου –κατά 100%– στην Ellington Solutions. Το χαρτοφυλάκιο Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, αποτελεί το δύσκολο μέρος της εξυγίανσης της Attica Bank, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί με προοπτική να ενταχθεί στον «Ηρακλή III», εφόσον αυτός αναβιώσει.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Attica Bank, άρα και οι μέτοχοί της, έχοντας δρομολογήσει την πώληση δύο άλλων χαρτοφυλακίων, καλείται να διαχειριστεί τη ζημία που θα επιφέρει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Omega και βάσει αυτής να προσδιοριστεί και η νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί η τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT