Οι διακοπές στις χώρες της νότιας Ευρώπης παραμένουν φθηνότερες από ό,τι σε άλλους «ανταγωνιστικούς» καλοκαιρινούς προορισμούς διεθνώς, παρά το γεγονός ότι το κόστος τους έχει αυξηθεί, με τους τουρίστες να προτιμούν την περιοχή, σημειώνει η Allianz Research. Ωστόσο, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν υψηλή εξάρτηση από τον ξένο τουρισμό, θα πρέπει να επενδύσουν στο εξής περισσότερα για να διατηρήσουν την ελκυστικότητά τους.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Allianz, οι διακοπές στις χώρες του Νότου είναι η κορυφαία επιλογή για τους Ευρωπαίους τουρίστες φέτος, ενώ 41% των ταξιδιωτών αναμένει να ξοδέψει περισσότερα από 1.500 ευρώ (από 33% πέρυσι). Εκτός από τα τρόφιμα, τα καταλύματα έχουν γίνει πιο ακριβά εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και των ξενοδοχείων που «ανεβάζουν» τις τιμές για να αντιμετωπίσουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και το κόστος εργασίας. Η ημερήσια τιμή για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου (παγκόσμια διάμεση τιμή) έχει εκτιναχθεί στα 212 δολ. το α΄ τρίμηνο του 2023, από 156 δολ. το 2022 και 129 δολ. το 2021.
Αλλά αυτό δεν πτόησε τους ταξιδιώτες, τονίζει η Allianz, με το μέσο ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία να συνεχίζει να αυξάνεται (από 48% το 2021 σε 62% σήμερα). Παράλληλα, τα ταξίδια εντός Ευρώπης αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 20% φέτος, αντιπροσωπεύοντας περίπου 515 εκατ. αφίξεις (ή 89% του επιπέδου του 2019).
Η Ευρώπη αυξάνει το μερίδιό της στην τουριστική αγορά λόγω της ανατίμησης του δολαρίου, τονίζει σε έκθεσή της η Allianz Research.
Σε μέσο όρο οι διακοπές μιας εβδομάδας σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία ή Ισπανία εξακολουθούν να είναι πολύ φθηνότερες από ό,τι στην Καραϊβική (περίπου κατά το ένα τρίτο κατά μέσον όρο) και συγκρίσιμες με τις διακοπές σε Αυστραλία και ΗΠΑ.
Οπως τονίζει η Allianz, η Ευρώπη έχει κερδίσει σταδιακά μερίδιο αγοράς, καθώς οι υγειονομικοί περιορισμοί στην Ασία και η ανατίμηση του δολαρίου έχουν επηρεάσει τις παγκόσμιες τουριστικές ροές. Ωστόσο, η μεγάλη εξάρτηση των χωρών του Νότου από ξένους τουρίστες σημαίνει πως η ανάγκη επενδύσεων στον τουρισμό είναι επιτακτική. Συνεπώς, πρέπει να καταβάλουν στρατηγικές προσπάθειες σε αρκετούς βασικούς τομείς για να ενισχύσουν τη θέση τους ως κορυφαίος προορισμός. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε πρακτικές βιώσιμου τουρισμού μπορεί να διασφαλίσουν τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η βελτίωση των υποδομών (δίκτυα μεταφοράς, καταλύματα) μπορεί να βελτιώσει την προσβασιμότητα και να καλύψει τις διαφορετικές προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Τέλος, η προώθηση του off-season τουρισμού και η διαφοροποίηση των προσφορών πέρα από τις παραδοσιακές καλοκαιρινές διακοπές, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.