Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Από την Παρασκευή 4 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στο σύστημα «Εργάνη» για την υποβολή ενστάσεων από επιχειρήσεις που διαπιστώνουν πως δεν ήταν στις λίστες των δικαιούχων απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος, λόγω των προσλήψεων που έκαναν το 2022

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Από την Παρασκευή 4 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στο σύστημα «Εργάνη» για την υποβολή ενστάσεων από επιχειρήσεις που διαπιστώνουν πως δεν ήταν στις λίστες των δικαιούχων απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος, λόγω των προσλήψεων που έκαναν το 2022. Να σημειωθεί πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων θα έληγε την Παρασκευή 28 Ιουλίου για όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες το 2022 προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού, πληρούσαν τα κριτήρια του τζίρου (έως 2 εκατ. ευρώ) και την αύξηση της απασχόλησης (κατά τουλάχιστον 25%) αλλά δεν ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος του 2022, που κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, μετά και την ανακοίνωση της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες πως η φόρμα υποβολής της ένστασης στο σύστημα «Εργάνη» θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Παρασκευή 4 Αυγούστου.

Πιλοτικό πρόγραμμα για εργάτες γης

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν μετακίνησης και διαμονής εργαζομένων – εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη, προκειμένου να ενισχυθούν οι αυξημένες ανάγκες του νησιού κατά τους μήνες συγκομιδής Οκτώβριο και Νοέμβριο, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Η ιδέα προέκυψε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου διαπιστώθηκε το σοβαρό έλλειμμα εργατικών χειρών στον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλύπτει η ΔΥΠΑ και αν δουλέψει το πρόγραμμα, θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων στις τράπεζες

Στον αντίκτυπο που θα έχει στην πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών η ένατη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία έφερε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,25%, αναφέρεται η Moody’s. Οπως σημειώνει, η αύξηση είναι θετική για την κερδοφορία του κλάδου, αλλά το όφελος θα είναι πιο περιορισμένο συγκριτικά με τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων, εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης για δάνεια και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις τράπεζες.

Πληθωρισμός κερδών στην Ελλάδα

Οι επιχειρήσεις, ιδίως σε ορισμένους τομείς, όπως στην ενέργεια, στα είδη διατροφής, καθώς και αλλού, πρέπει να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CGTN. Εθιξε έτσι το θέμα του πληθωρισμού των κερδών ή της απληστίας, όπως έχει ονομαστεί, ένα διεθνές φαινόμενο που υπολογίζεται ότι έχει πάρει αναλογικά μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα. «Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των μισθών», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Επίσης, η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί». 

Ανοδος τιμών και τζίρου στο λιανεμπόριο

Το ότι οι καταναλωτές έχουν περικόψει τις δαπάνες για είδη ένδυσης και υπόδησης ώστε να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες για τα τρόφιμα είναι γνωστό, το δείχνουν όλες οι έρευνες καταναλωτικών τάσεων. Τώρα έρχεται να το επιβεβαιώσει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή με τα στοιχεία για τον τζίρο του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με αυτά, ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε τον Μάιο του 2023 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022 κατά 7,2%. Ωστόσο, η αύξηση του όγκου πωλήσεων (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) ήταν μόλις 0,4%, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν αυξήθηκε η κατανάλωση, αλλά οι τιμές και επομένως και ο τζίρος στο λιανεμπόριο. Σε κάποιους υποκλάδους του λιανεμπορίου, μάλιστα, καταγράφεται σοβαρή υποχώρηση του όγκου πωλήσεων: κατά 8,7% στην ένδυση – υπόδηση, κατά 4,5% στα πολυκαταστήματα. Μείωση 8,7% καταγράφεται και στα φαρμακευτικά – καλλυντικά, που μάλλον οφείλεται στο ότι πλέον δεν αγοράζουμε ούτε πολλές μάσκες ούτε πολλά τεστ ανίχνευσης COVID-19. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT