Ρεκόρ 16 μηνών για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

Ρεκόρ 16 μηνών για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

Σε υψηλό δύο ετών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εξακολουθεί να προβληματίζει τα νοικοκυριά ο πληθωρισμός

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Σε υψηλό 16 μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο, καταγράφοντας νέα άνοδο, κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 μηνών, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο απαισιόδοξων λαών στην Ευρώπη. Πίσω από τη βελτίωση των παραπάνω δεικτών βρίσκεται η πολιτική σταθερότητα που επήλθε με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και η αυξημένη τουριστική κίνηση, που μεταφράζεται σε ενίσχυση των εισοδημάτων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), «παραμένουν σημαντικές εγχώριες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, εισαγόμενες κρίσεις και διαταραχές στο ευρωπαϊκό κυρίως περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποκλείονται και είναι κρίσιμο η χώρα να τις αντιμετωπίσει από την ισχυρότερη δυνατή θέση. Συνεπώς, οι προτεραιότητες που τίθενται από τη νέα κυβέρνηση θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για την κατεύθυνση της οικονομίας κατά την τετραετία».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 111,1 μονάδες έναντι 110,1 μονάδων τον Ιούνιο, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να βελτιώνονται στους τομείς του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών και να υποχωρούν στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε στις 104,6 μονάδες τον Ιούλιο από 108,6 μονάδες τον Ιούνιο. Οριακή ήταν η υποχώρηση στον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, στις 132 μονάδες τον Ιούλιο από τις 132,2 μονάδες τον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (94,4 μονάδες).

Η υποχώρηση οφείλεται στην κάμψη των προσδοκιών στα ιδιωτικά έργα, με τις προσδοκίες αντιθέτως στα δημόσια έργα να είναι σε ανοδική τροχιά.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο ενισχύθηκε τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 117,7 μονάδες από 115,9 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ σημαντική ήταν η βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες, στις 119,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 113 μονάδες τον Ιούνιο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -28,6 μονάδες από τις -31 μονάδες τον Ιούνιο. Βασικές παράμετροι αυτής της ανόδου είναι οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και της χώρας κατά τους προσεχείς 12 μήνες. Από την άλλη, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να προβληματίζει τα νοικοκυριά. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (όπως αγορές επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) υποχώρησε, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -42,9 μονάδες (από -34,9 μονάδες τον Ιούνιο). Το 53% των καταναλωτών (από 47% τον Ιούνιο) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες.

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διατηρήθηκε στο 59%, ενώ στο 10% υποχώρησε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους – από 13% τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT