Βιομηχανία: Αύξηση παραγωγής, εξαγωγών τον Ιούλιο

Βιομηχανία: Αύξηση παραγωγής, εξαγωγών τον Ιούλιο

Δύσκολη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Δύσκολη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες, καθώς παρά τη μείωση των τιμών εισροών –πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας–, τα προϊόντα εξακολουθούν να πωλούνται από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις σε υψηλές τιμές. Σ’ αυτή τη διαπίστωση – εκτίμηση προβαίνει η S&P Global, η οποία καταρτίζει τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστό ως δείκτη PMI.

Ο εν λόγω δείκτης, πάντως, κατέγραψε νέα άνοδο τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες από 51,8 μονάδες τον Ιούνιο. Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Κατ’ αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις συνολικές νέες πωλήσεις, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου. Παρότι μόνο μέτριος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις κατέγραψαν ισχυρότερη άνοδο της παραγωγής. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε από τον Ιούνιο και ήταν από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί σε διάστημα ενάμισι έτους. Η αύξηση της παραγωγής αποδόθηκε στην εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Επίσης, τον Ιούλιο καταγράφηκε ο υψηλότερος ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον μεταποιητικό τομέα από τον Απρίλιο του 2022.

Ο ρυθμός μείωσης του κόστους εισροών ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος από τον Μάιο του 2020 και οφείλεται στις μειωμένες τιμές των πρώτων υλών και τις εκπτώσεις των προμηθευτών, λόγω της ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης για εισροές. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές πώλησης των παραγόμενων αγαθών παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες τον Ιούλιο. «Παρά τη σταθερή υποχώρηση της επιβάρυνσης κόστους, οι εταιρείες είδαν τις τιμές πώλησης να παραμένουν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες για δεύτερο συνεχή μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει δύσκολος μέσα στους επόμενους μήνες. Οι εταιρείες ήταν και πάλι λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές τον Ιούλιο, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και τη διατήρηση των έντονων συνθηκών ζήτησης. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, αναμένεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,4% το 2023», επισήμανε η αρμόδια οικονομολόγος της S&P Global, Σιαν Τζόουνς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT