Συγχώνευση Vivartia με Venetiko Holdings

Κάτω από την ίδια στέγη «Δέλτα» και «Δωδώνη» - Πιο κοντά η πλήρης απόκτηση της «Δωδώνης» από το CVC

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Υπό την «ομπρέλα» της Vivartia βρίσκονται πλέον η «Δέλτα Τρόφιμα» και η κορυφαία βιομηχανία παραγωγής φέτας στην Ελλάδα, η «Δωδώνη», μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Vivartia με τη μητρική της εταιρεία, τη Venetiko Holdings, με την τελευταία να απορροφείται από τη Vivartia. Με την εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία η πλήρης εξαγορά της «Δωδώνης» από το fund CVC, που σήμερα κατέχει ποσοστό κοντά στο 75%, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το CVC απέκτησε στις αρχές του 2021 τον πλήρη έλεγχο της Vivartia και λίγους μήνες μετά πλειοψηφικό ποσοστό στη «Δωδώνη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Vivartia, «η συγχώνευση των δύο εταιρειών, της Vivartia και της Venetiko Holdings, εξυπηρετεί την απλοποίηση των λειτουργιών του ομίλου».

Τι σηματοδοτεί η παραπάνω εξέλιξη; Την επαναδραστηριοποίηση της Vivartia και ειδικά της «Δέλτα», καθώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσής της και όχι απλώς συμπόρευσής της με τη «Δωδώνη», δυναμικά πλέον στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων και μάλιστα με το πλέον ισχυρό «χαρτί» των ελληνικών τυριών, τη φέτα. Ας σημειωθεί ότι η φέτα αποτελεί μια αγορά με τζίρο περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ με ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, καθώς αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Ελλάδας. Η «Δωδώνη», εξάλλου, έχει ισχυρή παρουσία και στα σκληρά τυριά, ειδικά μετά τη δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων παραγωγής πριν από μερικούς μήνες, ενώ έχει δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, καθώς το 2016 προχώρησε στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η Δέλτα το 2019 προχώρησε στην πώληση του εργοστασίου παραγωγής τυριών στην Ελασσόνα, αποχωρώντας από την κατηγορία, στην οποία όμως τώρα επανέρχεται. Επίσης, πριν από μερικούς μήνες είχε εξαγοράσει το 70% του τυροκομείου «Κουρέλλας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Vivartia που εξελέγη από την έκτακτη γενική συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023, με αντικείμενο την έγκριση της συγχώνευσης Vivartia και Venetiko Holdings, συμμετέχει πλέον και ο Αλέξανδρος Φωτακίδης, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του CVC. Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο κ. Θανάσης Παπανικολάου, ένα από τα στελέχη με την πιο μακρόχρονη θητεία στη Vivartia. Ειδικότερα, το νέο διοικητικό συμβούλιο της Vivartia αποτελείται από τους εξής: Παναγιώτης Θρουβάλας, πρόεδρος, Θανάσης Παπανικολάου, διευθύνων σύμβουλος, Αλ. Φωτακίδης, Κ. Ρόκας, Ν. Σερέτης, Σπ. Παπαγιάννης, Δ. Κατσιδονιώτη και Αν. Κυπριανίδης, μέλη. Εκτελεστικά μέλη είναι οι κ. Θρουβάλας, Παπανικολάου και Παπαγιάννης, καθώς και η κ. Κατσιδονιώτη.

Το 2022 η Vivartia είχε τζίρο από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 684,4 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 26,8% σε σύγκριση με το 2021. Tα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 5,2% και ανήλθαν σε 52,3 εκατ. ευρώ έναντι 49,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο κύκλος εργασιών της «Δωδώνης» διαμορφώθηκε το 2022 σε 149,93 εκατ. ευρώ, έναντι 141,44 εκατ. ευρώ το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT