Κλιμακώνεται η μάχη ΗΠΑ – Κίνας στα μικροτσίπ

Κλιμακώνεται η μάχη ΗΠΑ – Κίνας στα μικροτσίπ

Το Πεκίνο βάζει περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, δύο βασικών υλικών για την κατασκευή ημιαγωγών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο ημιαγωγών (τσιπ) αναμένεται να έχει η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές δύο υλικών βασικών για την κατασκευή τους (του γαλλίου και του γερμανίου), ενόσω ο πόλεμος στο πεδίο αυτό με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο του BBC, θα χρειαστούν ειδικές άδειες για την εξαγωγή γαλλίου και γερμανίου από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα υλικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιπ και έχουν στρατιωτικές εφαρμογές. Οι περιορισμοί ισχύουν με αφορμή τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να περιορίσει την πρόσβαση του Πεκίνου στην προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών. Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Κίνα είναι μακράν η μεγαλύτερη παίκτρια στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού γαλλίου και γερμανίου. Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, διότι παράγει το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου, σύμφωνα με την ένωση συναφών βιομηχανιών «Συμμαχία κρισίμων πρώτων υλών» (CRMA). Τα υλικά αυτά χαρακτηρίζονται «ελάσσονα μέταλλα», που σημαίνει ότι συνήθως δεν βρίσκονται μόνα τους στη φύση και είναι συχνά το υποπροϊόν άλλων διεργασιών. Εκτός από τις ΗΠΑ, τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ολλανδία, στην οποία έχει την έδρα της η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού για την κατασκευή ημιαγωγών, ήτοι η ASML, έχουν επιβάλει και αυτές περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας τσιπ στην Κίνα.

«Ο χρόνος αυτής της ανακοίνωσης από την Κίνα δεν είναι τυχαίος, δεδομένων των περιορισμών στις εξαγωγές ημιαγωγών, που αποφάσισε και η Ολλανδία μεταξύ άλλων», όπως επισημαίνει στο BBC ο Κόλιν Χάμιλτον του επενδυτικού οίκου BMO Capital Markets. «Πολύ απλά, αν δεν μας δώσετε τσιπ –λένε οι Κινέζοι–, δεν θα σας δώσουμε τα υλικά για να τα κατασκευάσετε», πρόσθεσε. Η διαρκής και συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την άνοδο του λεγόμενου «εθνικισμού των πόρων», της τάσης δηλαδή οι κυβερνήσεις να συσσωρεύουν καίριας σημασίας υλικά για να ασκήσουν επιρροή σε άλλες χώρες. «Βλέπουμε τις κυβερνήσεις να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το αφήγημα της παγκοσμιοποίησης», υπογραμμίζει ο δρ Γκάβιν Χάρπερ, ερευνητής κρίσιμων υλικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. «Η ιδέα ότι οι διεθνείς αγορές απλώς θα παραδίδουν υλικά έχει εξαφανιστεί και, αν κοιτάξετε τη μεγαλύτερη εικόνα, θα διαπιστώσετε πως η δυτική βιομηχανία φαίνεται να αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή».

Λόγου χάριν, το αρσενίδιο του γαλλίου, μία χημική ένωση γαλλίου και αρσενικού, χρησιμοποιείται σε τσιπ υπολογιστών υψηλής συχνότητας, καθώς και στην παραγωγή διόδων εκπομπής φωτός (LED) και ηλιακών συλλεκτών. Περιορισμένος αριθμός εταιρειών σε όλο τον κόσμο παράγει αρσενίδιο του γαλλίου με την καθαρότητα που απαιτείται για χρήση στα ηλεκτρονικά είδη, σύμφωνα με την CRMA. Το δε γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών και ηλιακών κυψελών. Χρησιμοποιείται, συν τοις άλλοις, σε γυαλιά οράσεως, που είναι «προϊόν-κλειδί για τον στρατό», είπε ο κ. Χάμιλτον. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε: «Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές προμήθειες από τοπικά χυτήρια βασικών μετάλλων για να έχουμε εναλλακτικές. Η σημασία των ημιαγωγών κορυφαίας ποιότητας είναι ένα πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα, διότι η Κίνα στο πεδίο αυτό είναι πραγματικά κυρίαρχη. Πιθανότατα θα υπάρξει κάποια ώθηση για ανακύκλωση». Τέλος, τον Ιούλιο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποθέματα γερμανίου αλλά όχι αποθέματα γαλλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT