Ερχονται νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Ερχονται νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Ενίσχυση των κινήτρων για να ζητούν αποδείξεις οι πολίτες, αλλά και αυστηροποίηση της ποινής σε περίπτωση διαπίστωσης φοροδιαφυγής εξετάζει η κυβέρνηση, είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ομηρος Τσάπαλος

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ενίσχυση των κινήτρων για να ζητούν αποδείξεις οι πολίτες, αλλά και αυστηροποίηση της ποινής σε περίπτωση διαπίστωσης φοροδιαφυγής εξετάζει η κυβέρνηση, είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ομηρος Τσάπαλος. Ακόμη, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η «Κ» την περασμένη Κυριακή (30/7) ότι εξετάζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων, αλλά και η μείωση της χρήσης μετρητών κάτω από τα 500 ευρώ. Ολα αυτά στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη φοροδιαφυγή, που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο. Μιλώντας για τα 3,8 εκατ. πολίτες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, είπε ότι η πλειονότητά τους είναι συνταξιούχοι και μισθωτοί. Υπάρχει, όμως, και η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, περίπου 6 στους 10, οι οποίοι επίσης δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ, αλλά οι δαπάνες τους ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. «Αυτό ξεκάθαρα έχει σπέρματα ισχυρής φοροδιαφυγής», σχολίασε.

Παράνομο αποστακτήριο στην Κρήτη εντόπισε το ΣΔΟΕ

Ενα παράνομο αποστακτήριο, που λειτουργούσε σε σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης, εντόπισε το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για ένα πλήρες σύστημα αποστακτηρίου, που διέθετε μεγάλες ποσότητες άγνωστου αλκοολούχου ποτού, παράνομα αποσταγμένου. Κατασχέθηκαν 490 λίτρα ποτού και 13.500 λίτρα μείγματος σε ζύμωση. Επίσης, κατασχέθηκαν και δύο κυνηγετικά όπλα με ληγμένες άδειες, ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ. Σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος δύο ημεδαπών. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ κλιμακώνει τους ελέγχους σε τουριστικές περιοχές για παραβάσεις που σχετίζονται με διάθεση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μετά το τραγικό περιστατικό στην Ιο  και στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν 17 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη.

Η αμερικανική Cisco εξαγόρασε ελληνική startup

Μικρές (σε αξία) και ενίοτε… σιωπηρές εξαγορές ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Dell, η Hewlett Packard Enterprise και η Cisco έχουν καταγραφεί κατά τη φετινή χρονιά. Τελευταία, η Cisco εξαγόρασε την ελληνική Code BGP και την ολιγομελή ομάδα της με σκοπό να ενσωματώσει το λογισμικό που έχει αναπτύξει η ελληνική startup στο δικό της λογισμικό. 

Η «Πλαίσιο» αποφασίζει για την «Κωτσόβολος»

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξει η οικογένεια Γεράρδου για το εάν θα εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον για την «Κωτσόβολος». Αν και η «Πλαίσιο» είναι η μοναδική εταιρεία από όσους φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για την «Κωτσόβολος», που δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείμενο με την προς πώληση αλυσίδα, αυτό μάλλον λειτουργεί ως μειονέκτημα, παρά ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οπως πληροφορείται η στήλη, αυτό που προβληματίζει τη διοίκηση της «Πλαίσιο» είναι ότι ακριβώς επειδή είναι ανταγωνίστρια εταιρεία της «Κωτσόβολος» θα της παρασχεθούν λιγότερα στοιχεία για την τελευταία από ό,τι σε ΔΕΗ και Quest, εάν βεβαίως οι δύο αυτές εκδηλώσουν τελικά ενδιαφέρον. Κυριακή κοντή γιορτή, βεβαίως.

Το σήμα για αναβάθμιση από τη Scope Ratings

Σημαντικό δείκτη για την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας, αποτελεί για την Commerzbank η ετυμηγορία της Scope Ratings την Παρασκευή. Κατά τη γερμανική τράπεζα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο οίκος να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στις 4 Αυγούστου, καθώς από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν και αναβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε θετικές, διατηρώντας τη βαθμολογία στο ΒΒ+, το κόστος χρηματοδότησης έχει μειωθεί περαιτέρω, ενώ η Scope έχει ήδη τονίσει πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών είναι πιστωτικά θετικό. Αν και ο άμεσος αντίκτυπος στην αγορά από την αξιολόγηση της Scope δεν αναμένεται να είναι μεγάλος, καθώς ο οίκος δεν παίζει ρόλο στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ωστόσο η αναβάθμιση στο investment grade και η εξήγησή της από τη Scope θα αποτελέσουν ένδειξη για το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι μεγάλοι οίκοι που βαθμολογούν την Ελλάδα μια ανάσα από το «ορόσημο», όπως η DBRS και η S&P, τονίζει η Commerzbank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT