Φθηνότερα δάνεια σε επιχειρήσεις, ακριβότερα για ιδιώτες τον Ιούνιο

Φθηνότερα δάνεια σε επιχειρήσεις, ακριβότερα για ιδιώτες τον Ιούνιο

Αυξήθηκαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε σχέση με τον Μάιο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική μείωση των επιτοκίων στα νέα επιχειρηματικά δάνεια και αυξήσεις στα επιτόκια για δάνεια προς ιδιώτες (νοικοκυριά και επαγγελματίες) καταγράφει η ΤτΕ τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν επίσης αύξηση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται αντίστοιχα στο 2,28% (αυξημένο κατά 18 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο) και στο 1,42% (αυξημένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο).

Παρά τις μικρές αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη δείχνει ότι η χώρα μας συντηρεί τη διαφορά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παραμένει 4η από το τέλος με τα χαμηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις. Το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη στο 3,16% για τις επιχειρήσεις και στο 2,73% για τα νοικοκυριά, ενώ η διαφορά με την Ευρωζώνη στα επιτόκια χορηγήσεων για ιδιώτες διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 37 μονάδες (4,07% μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα έναντι 3,7% στην Ευρωζώνη) και στις επιχειρήσεις στις 95 μονάδες βάσης (5,74% μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα έναντι 4,79% στην Ευρωζώνη). Οπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία 6μήνου που δημοσιοποίησαν οι συστημικές τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει μετακυλιστεί μεταξύ 12%-17% στα επιτόκια καταθέσεων (στο 40% στις προθεσμιακές) με προοπτική να φθάσει περίπου έως και το 20% στο τέλος του χρόνου, ενώ πάνω από 70% είναι η μετακύλιση στα επιτόκια χορηγήσεων.

H χώρα μας παραμένει 4η από το τέλος με τα χαμηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις στην Ευρωζώνη.

Στο σκέλος των επιχειρηματικών δανείων οι μειώσεις που καταγράφει η ΤτΕ στα επιτόκια του Ιουνίου ξεκινούν από 18 μονάδες και φθάνουν έως τις 160 μονάδες, ενώ στα επιτόκια των δανείων προς τα νοικοκυριά οι αυξήσεις είναι οριακές. Η μεικτή τάση στα επιτόκια χορηγήσεων ενσωματώνει την αυξητική τάση των επιτοκίων μετά την άνοδο κατά 25 μονάδες που αποφάσισε η ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης, που αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά τον μόνο κινητήριο μοχλό για νέες δανειοδοτήσεις. Η εμπορική πολιτική των τραπεζών διευκολύνεται από την ενεργοποίηση των νέων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που προσφέρουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, καθώς ένα μέρος επιδοτείται από την ΕΑΤ, καθώς και τη σταδιακή ωρίμανση των συμβασιοποιημένων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, που σταδιακά αρχίζουν να «γεννούν» εκταμιεύσεις με ευνοϊκό επιτόκιο 0,35% και 1% για το σκέλος του δανείου που επιδοτείται από το ΤΑΑ.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,63%, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα δάνεια έως 250.000 ευρώ, που αφορούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις, το επιτόκιο δανεισμού των οποίων μειώθηκε στο 5,47% από 7,07% τον Μάιο. Για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο μειώθηκε τον Ιούνιο στο 5,09% από 6,19% τον Μάιο, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο μειώθηκε από 5,92% σε 5,74%. Το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 64 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 5,49%. Μικρές, της τάξης των 7-8 μονάδων, ήταν οι αυξήσεις στα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, δηλαδή τους αλληλόχρεους λογαριασμούς, ενώ στα δάνεια ιδιωτών τα στεγαστικά εμφανίζουν μικρή αύξηση κατά 10 μονάδες, ανεβάζοντας το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο για την αγορά κατοικίας στο 4,03%. Τέλος, στα καταναλωτικά χωρίς καθορισμένη διάρκεια το μέσο επιτόκιο μειώθηκε κατά 14 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 15,01%, ενώ αντίθετα στα καταναλωτικά δάνεια το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 12,58%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT