Χαρτοφυλάκιο 281 εκατ. για την Premia Properties

Χαρτοφυλάκιο 281 εκατ. για την Premia Properties

Συνεχίζεται η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, η αξία του οποίου, με το πέρας του φετινού πρώτου εξαμήνου, ανέρχεται πλέον σε 281,1 εκατ. ευρώ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζεται η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, η αξία του οποίου, με το πέρας του φετινού πρώτου εξαμήνου, ανέρχεται πλέον σε 281,1 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από 52 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 396.000 τ.μ. Μάλιστα, στο παραπάνω ποσό δεν υπολογίζονται οι προκαταβολές για απόκτηση ακινήτων, η συμμετοχή της εταιρείας στο project Skyline και οι επενδύσεις σε κοινοπραξίες. Σημαντική είναι και η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, καθώς 123,4 εκατ. ευρώ αφορούν εννιά ακίνητα logistics, πέντε κτίρια εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (25 εκατ. ευρώ), 11 σχολεία (57,6 εκατ. ευρώ), 19 βιομηχανικά ακίνητα, οινοποιεία και αμπελώνες (30 εκατ. ευρώ), ένα κτίριο γραφείων (30 εκατ. ευρώ) και τρία εμπορικά ακίνητα μεγάλης επιφάνειας (big box), αξίας 11 εκατ. ευρώ, αλλά και τέσσερα οικόπεδα (4,7 εκατ. ευρώ). Μέχρι τα μέσα του 2024, στόχος της Premia είναι η περαιτέρω αύξηση της αξίας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της κατά 150 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις στον τουρισμό από την AS Company

Ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στον τουριστικό κλάδο η AS Company, γνωστή βεβαίως μέχρι τώρα από τη δραστηριότητά της στα παιχνίδια. Η εταιρεία, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έκανε γνωστή  την απόκτηση γειτνιαζόντων ακινήτων στα Μάταλα, στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, αποκτήθηκαν πέντε γεωτεμάχια, συνολικού εμβαδού 13.530 τ.μ. περίπου και ένα γεωτεμάχιο εμβαδού 6.810 τ.μ. Σκοπός είναι η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά δύο οικοπέδων στην Ελούντα, με στόχο την ανάπτυξη ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Απόφαση ΕΦΚΑ για τις κατασκηνώσεις

Δικαίωμα να επισκέπτονται τις δωρεάν κατασκηνώσεις και παιδιά θανόντων ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ προβλέπει πρόσφατη απόφαση του φορέα. Χρειάστηκε βέβαια πρώτα η παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Είχε προηγηθεί καταγγελία μητέρας ανηλίκου που διαμαρτυρήθηκε για την απόρριψη του παιδιού της από το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, παρότι, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που πραγματοποίησε ο Συνήγορος, το παιδί ήταν ασφαλισμένο στον φορέα λόγω σύνταξης από τον θανόντα πατέρα του.

Οι εννέα «εκλεκτοί» των οίκων αξιολόγησης

Μόλις εννέα χώρες στον κόσμο διατηρούν την κορυφαία επενδυτική βαθμολογία «ΑΑΑ» από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης Fitch, Moody’s και S&P. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει αυτό το… «προνόμιο» από το 2011 όταν η S&P της έδωσε βαθμολογία «ΑΑ+», την ίδια με αυτήν που της δίνει πλέον και η Fitch. Από τους εννέα «εκλεκτούς» των οίκων, οι επτά προέρχονται από την Ευρώπη και είναι η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, με τις Σιγκαπούρη και Αυστραλία να συμπληρώνουν το γκρουπ. Ο Καναδάς ακολουθεί πάντως, καθώς λαμβάνει την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» από  δύο οίκους, και μόνο τη Fitch να τον διατηρεί στο «ΑΑ+».

Ευάλωτες οι τράπεζες σε ένα σοκ επιτοκίων

Τα αποτελέσματα των stress tests υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που θα δημιουργούσαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες τα πολύ υψηλότερα επιτόκια σε ένα «πιεσμένο» οικονομικό περιβάλλον, σημειώνει η Fitch Ratings. Ειδικότερα, καταδεικνύουν πώς το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα ασκούσε σημαντική πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών τη στιγμή που οι πιστωτικές απώλειες θα αυξάνονται ταυτόχρονα, και ότι αυτό μπορεί να αφήσει τους δείκτες κεφαλαίου πιο ευάλωτους. Γενικότερα, οι τράπεζες με ασθενέστερα καθαρά έσοδα από τόκους, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, εμφάνισαν γενικά μεγαλύτερη μείωση κεφαλαίων, όπως επισημαίνει ο οίκος. Την ίδια στιγμή πάντως, τα αποτελέσματα των stress tests επιβεβαιώνουν επίσης ότι τα υψηλότερα επιτόκια το 2023 είναι θετικά για τα κέρδη των τραπεζών, τονίζει η Fitch. Οι τράπεζες με υψηλά ποσοστά δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, ιδίως στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα υψηλότερα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT