Ακίνητα αξίας 237 εκατ. αγοράζει η Εθνική από Prodea Investments

Ακίνητα αξίας 237 εκατ. αγοράζει η Εθνική από Prodea Investments

Τα ακίνητα που θα αποκτήσει η τράπεζα είναι κυρίως καταστήματα και γραφεία, τα οποία ήδη χρησιμοποιεί

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Σε συμφωνία με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 237 εκατ. ευρώ προχώρησε η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για ακίνητα που ήδη χρησιμοποιεί και μισθώνει η τράπεζα από την εταιρεία ακινήτων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για την αναπροσαρμογή των μισθωτηρίων συμβολαίων στα ακίνητα της Εθνικής που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Prodea Investments.

Τα ακίνητα που θα αποκτήσει η Εθνική είναι κυρίως καταστήματα και γραφεία, τα οποία ήδη χρησιμοποιεί. Εξ αυτών, ακίνητα αξίας 83 εκατ. ευρώ αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, ενώ τα υπόλοιπα 154 εκατ. ευρώ θα αποκτηθούν εντός των προσεχών μηνών. Επίσης, η Εθνική έχει συμφωνήσει και για την απόκτηση ενός ακόμη κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας (επίσης ιδιοχρησιμοποιούμενο). Πρόκειται για το κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10, δηλαδή η ιστορική έδρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο ανήκε στον όμιλο Παπαλέκα. Ο τελευταίος το είχε αγοράσει στο τέλος του 2020 από την Prodea, μαζί με άλλα 17 ακίνητα που μίσθωνε η Εθνική Τράπεζα, σε μια συμφωνία ύψους 134,2 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική αγόρασε το συγκεκριμένο ακίνητο αντί ποσού 67 εκατ. ευρώ, σε μια από τις μεγαλύτερες σε αξία αγορές μεμονωμένου ακινήτου που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά.

«Η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα εξυπηρετεί τη στρατηγική μας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μας, βελτιώνει τη διασπορά κινδύνου και ταυτόχρονα θα μας προσφέρει ρευστότητα για την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου», εξηγεί στην «Κ» ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments. Από τα κεφάλαια που θα εισπράξει η εταιρεία, ένα μέρος θα αξιοποιηθεί τόσο για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, όσο και για τη χρηματοδότηση νέων αγορών και επενδύσεων ανάπτυξης ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η Prodea έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την απόκτηση ή ανάπτυξη ακινήτων συνολικής επιφανείας 480.000 τ.μ. Μάλιστα, το 70% ή 470 εκατ. ευρώ αφορούν ακίνητα για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ή έχουν ήδη αποκτηθεί.

Επιπλέον, η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί και τον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει η διοίκηση της Prodea για τη μείωση του μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας, στα συνολικά έσοδα από μισθώματα της εταιρείας. Με τη νέα αυτή πώληση εκτιμάται ότι η τράπεζα θα συνεισφέρει πλέον περίπου το 25% των συνολικών εσόδων, από περίπου 40%. Πηγές της αγοράς σημείωναν χθες πως η κίνηση αυτή έχει σημαντικά οφέλη και για την Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, προκύπτει σημαντικό όφελος για τον ισολογισμό μιας επιχείρησης από την κατοχή σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Αυτό το όφελος δεν υπήρχε το 2013, όταν η Εθνική αποφάσισε να πωλήσει την τότε Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ στην Invel και όταν μεταβίβασε και το υπόλοιπο ποσοστό της λίγα χρόνια μετά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η σημερινή Prodea Investments.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT