Δικαίωμα εργασίας σε δύο εργοδότες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Το δικαίωμα του εργαζομένου να απασχολείται σε περισσότερους του ενός εργοδότες προβλέπει διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Ετσι, πλέον θα επιτρέπεται στους εργαζομένους να εργάζονται με πλήρη απασχόληση σε έναν εργοδότη για ένα 8ωρο και με μερική απασχόληση για άλλες το πολύ 5 ώρες σε άλλον. Συνολικά, βέβαια, δεν θα επιτρέπεται να εργάζονται πέραν των 13 ωρών την ημέρα, ώστε να ξεκουράζονται συνεχόμενα 11 ώρες. Να σημειωθεί ότι σήμερα, με ένα προεδρικό διάταγμα του 1932, απαγορεύεται ο εργοδότης να απασχολήσει μέσα στην ίδια ημέρα μισθωτούς οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε άλλη επιχείρηση ολόκληρο το νόμιμο ωράριό τους. Αυτό προφανώς και θα καταργηθεί. Μια αναφορά μάλιστα του υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη προκάλεσε σύγχυση, καθώς θεωρήθηκε ότι θα επιτραπεί η απασχόληση ακόμη και για δύο 8ωρα την ημέρα. Υπήρξε βέβαια άμεση διευκρίνιση από το υπουργείο, όμως όλα θα βγουν στο φως με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου.

Εγκριση εξαγοράς της Unison από τη Mytilineos

Πράσινο φως άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εξαγορά της Unison Facility Services από τη Mytilineos, με τη σχετική απόφαση έγκρισης της συγκέντρωσης να είναι ομόφωνη. Επειτα από αυτή την εξέλιξη η Mytilineos μπορεί να συνεχίσει τη μετεξέλιξή της σε πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, δεδομένου ότι η Unison έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση εγκαταστάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της διαχείρισης κτιρίων, που περιλαμβάνει από καθαριότητα μέχρι υπηρεσίες φύλαξης και πολλά άλλα, εκτιμάται ότι έχει ετήσιο τζίρο 1 δισ. ευρώ και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Σε πλειστηριασμό ακίνητο 3 στρεμμάτων στον Κηφισό

Επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πλειστηριασμός οικοπέδου τριών στρεμμάτων που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισού, στο ύψος των Σεπολίων, δίπλα στον ομώνυμο σταθμό μετρό. Το ακίνητο ανήκε στη «Ριβιέρα Ανώνυμη Κτηματική και Κατασκευαστική Εταιρεία». Στο ακίνητο μπορούν να αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων ή καταστημάτων, ενώ το οικόπεδο παρουσιάζει συντελεστή δόμησης 3, κάλυψη 60% και έως πέντε ορόφους ανωδομής. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 2,139 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

Στο Βουκουρέστι πάει η έκθεση νομίσματος

Υστερα από τρεις μήνες επιτυχημένης πορείας και έχοντας υποδεχθεί πάνω από 2.500 επισκέπτες, που ήρθαν σε επαφή με τον πολλαπλό ρόλο των νομισμάτων και τον πλούτο της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, η αναδρομική επετειακή έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος» έκλεισε τον κύκλο της στην Αθήνα, αφήνοντας το αποτύπωμά της ως η πρώτη καθολικά προσβάσιμη έκθεση της τράπεζας. Αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου, η έκθεση διοργανώθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών από τη δημιουργία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και ετοιμάζεται να μεταφερθεί από τον Σεπτέμβριο στο Βουκουρέστι, σε συνδιοργάνωση με τη θυγατρική του ομίλου, Alpha Bank Romania, και την κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας.

Ανησυχητικά σημάδια για τις τιμές τροφίμων

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από την εξέλιξη του δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO – Food and Agriculture Organization). Κι αυτό διότι ο δείκτης, μετά δύο μήνες καθοδικής πορείας, ενισχύθηκε τον Ιούλιο του 2023 και διαμορφώθηκε στις 123,9 μονάδες, από 122,4 μονάδες τον Ιούνιο. Βεβαίως, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς ένα χρόνο πριν ο εν λόγω δείκτης βρισκόταν στις 140,6 μονάδες. Η άνοδος του δείκτη τον Ιούλιο αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των φυτικών ελαίων, τόσο του ηλιελαίου όσο και του φοινικελαίου, προϊόντα τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά τις τιμές των τροφίμων καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων. Τα καλά νέα είναι η μείωση των τιμών στη ζάχαρη για δεύτερο συνεχή μήνα, η συνέχιση της αποκλιμάκωσης των τιμών των γαλακτοκομικών και η πτώση των τιμών στα κρέατα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT