Οι μεγάλες αντοχές της αμερικανικής οικονομίας

Οι μεγάλες αντοχές της αμερικανικής οικονομίας

Η Fed κατάφερε να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση και μεγάλη αύξηση της ανεργίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Από τότε που ο πληθωρισμός απογειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές του 2021, κυκλοφορούσε στους οικονομικούς κύκλους ένα σύνθημα, ότι «τα καλά νέα είναι τελικώς κακά». Η δυναμική αγορά εργασίας και οι δραστικά ανανεωμένες καταναλωτικές δαπάνες υπήρχε ο κίνδυνος να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών και να προκαλέσουν μια πιο επιθετική απάντηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ετσι, κάθε θετική αποτύπωση στοιχείων εκλαμβανόταν ως αρνητική.

Και ξαφνικά, τα καλά νέα αρχίζουν να θεωρούνται όντως καλά. Ο πληθωρισμός άρχισε τελικά να μετριάζεται σοβαρά, ενώ η οικονομική ανάπτυξη συνέχιζε να έχει θετικό πρόσημο και η αγορά εργασίας εξακολουθούσε να κινείται. Αντί να ερμηνεύουν ωστόσο αυτή τη σταθερή δυναμική ως σημάδι ότι οι συνθήκες φανερώνουν υπερθέρμανση, κορυφαίοι οικονομολόγοι ολοένα και περισσότερο την απέδιδαν στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Ητοι, ότι είναι σε θέση να τα καταφέρει υπό συνθήκες ταχέως μεταβαλλόμενες και σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων της Fed, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να υποχωρήσει σταδιακά, χωρίς να προκαλέσει εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας.

Παρά ταύτα, η ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι εγγυημένη. H οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί σε μεγάλη επιβράδυνση, διότι ακόμη δεν είναι αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Ομως τα πρόσφατα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές παραμένουν έτοιμοι να ξοδέψουν και οι εργοδότες έτοιμοι να προσλάβουν ταυτόχρονα, ενώ επιβραδύνονται ή και παύουν εντελώς οι αυξήσεις τιμών σε μια γκάμα αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, το φυσικό αέριο, τα είδη παντοπωλείου και πολλά άλλα.

«Αν γυρίσετε έξι μήνες πίσω, βρισκόμασταν στη φάση του «τα καλά νέα είναι κακά νέα», επειδή δεν φαινόταν ότι ο πληθωρισμός επρόκειτο να αποκλιμακωθεί», σχολίασε ο Τζέι Μπράισον, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo. Τώρα, «ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι περίμεναν ορισμένοι οικονομολόγοι». Οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή στην αμερικανική αγορά, όταν δημοσιεύθηκαν ισχυρά οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ότι οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν, ενόσω οι μισθοί και οι αυξήσεις τιμών μετριάζονταν, όπερ φανερώνει ότι η οικονομία διατηρεί τη δύναμή της παρά αποθέρμανση. Ακόμη και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σημειώνει πως οι ενδείξεις της ανθεκτικότητας των καταναλωτών είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον δεν ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

«Η συνολική ανθεκτικότητα της οικονομίας, το γεγονός ότι καταφέραμε να επιτύχουμε αποπληθωρισμό μέχρι στιγμής χωρίς ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, καθώς και η δύναμη της οικονομίας συνολικά, είναι ευμενή δεδομένα, δήλωσε ο κ. Πάουελ μετά το πέρας της συνεδρίασης της τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, είπε ότι η Fed παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις ώστε να βεβαιωθεί ότι η ζωηρότερη ανάπτυξη δεν θα εκτινάξει τον πληθωρισμό, ο οποίος «θα απαιτούσε κατάλληλη απάντηση από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής». Τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καταδεικνύουν τη θεμελιώδη ένταση στην οικονομία αυτή τη στιγμή. Τα σημάδια μιας οικονομίας που αναπτύσσεται μετρίως λογίζονται ως ευπρόσδεκτα· τα σημάδια της ραγδαίας ανάπτυξης δεν είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT