Οι αντλίες θερμότητας και η μείωση των εκπομπών ρύπων

Οι αντλίες θερμότητας και η μείωση των εκπομπών ρύπων

Η συνέχιση της καύσης αερίου τον χειμώνα και η χρήση αναποτελεσματικών μονάδων κλιματισμού το καλοκαίρι δεν είναι βιώσιμη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

To θερμό καλοκαίρι της Ευρώπης έχει στρέψει την προσοχή όλων στον όγκο των κτιρίων της. Η απάντηση σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου απαιτεί μείωση των εκπομπών άνθρακα, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται μέθοδοι για αποτελεσματική ψύξη κατοικιών και γραφείων σε μια «εποχή παγκοσμίου βρασμού». Αυτό που μπορεί να μη δείχνει τόσο άμεσα προφανές είναι ότι οι αντλίες θερμότητας αποτελούν τον κάλλιστο τρόπο και για τα δύο. Η συνέχιση της καύσης αερίου τον χειμώνα και η χρήση αναποτελεσματικών μονάδων κλιματισμού το καλοκαίρι δεν είναι βιώσιμη. Το πρώτο παράδειγμα εξηγεί γιατί από τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση κτιρίων εκλύονται ετησίως 10 δισ. τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, ή περίπου το 25% του συνόλου. Η ηλεκτρική ενέργεια για την ψύξη ενός πολυπληθέστερου πλανήτη έως το 2050 κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο ζεστών καλοκαιριών, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε σχεδόν να τριπλασιαστεί σε 5.800 τεραβατώρες, κατά τη ΔΥΕ. Αυτό είναι το διπλάσιο της τρέχουσας ζήτησης σε ολόκληρη την Ε.Ε., σε μια εποχή που οι απαιτήσεις ισχύος από τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη. Οι αντλίες θερμότητας είναι γνωστές για τις θερμαντικές τους ιδιότητες. Ακόμη και τις κρύες ημέρες λειτουργούν, απορροφώντας αποτελεσματικά την έξωθεν θερμότητα και τη χρησιμοποιούν για να θερμάνουν ένα ειδικό ψυκτικό υγρό και να μετατραπεί σε αέριο. Οταν συμπιέζεται, ζεσταίνεται περισσότερο.

Με τη χρήση αντλιών θερμότητας η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά πως θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των σπιτιών που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών ρύπων για θέρμανση από το 1/5 στο μισό του συνόλου έως το 2050. Αυτό θα μείωνε σημαντικά τις εκπομπές των κτιρίων, αν και το πραγματικό θαύμα είναι ότι τα ίδια μηχανήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να τη μετριάσουν. Μια αντλία θερμότητας αέρα-αέρα είναι πανομοιότυπη με ένα κλιματιστικό, επιτρέποντάς της έτσι να ψύχει τα κτίρια και να τα θερμαίνει. Κατά την ψύξη, οι αντλίες απορροφούν θερμότητα από τον αέρα μέσα και την απελευθερώνουν έξω, λειτουργώντας ως ψυγείο. Για να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η μηνιαία παγκόσμια εγκατάσταση αντλιών θερμότητας πρέπει να αυξηθεί από 1 εκατομμύριο σήμερα σε 14 εκατομμύρια έως το 2050, εκτιμά η ΔΥΕ. Στην Ευρώπη, επί του παρόντος, μόνο το 16% των κτιρίων κατοικιών χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Αντλιών Θερμότητας βάσει δεδομένων 21 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Νορβηγίας εκτός Ε.Ε., με 20 εκατ. εγκατεστημένες τέτοιες μονάδες. Παρά το ρεκόρ 3 εκατ. μονάδων, που πουλήθηκαν πέρυσι, χρειάζονται άλλα 60 εκατ. έως το 2030 προκειμένου να επιτευχθούν οι μηδενικοί στόχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT