Στα 14,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στο εξάμηνο

Στα 14,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στο εξάμηνο

Μείωση για τρίτο συνεχή μήνα κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές, με το ποσοστό μείωσης μάλιστα να εκτοξεύεται τον Ιούνιο στο 24,5%

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

Μείωση για τρίτο συνεχή μήνα κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές, με το ποσοστό μείωσης μάλιστα να εκτοξεύεται τον Ιούνιο στο 24,5%. Μέρος, βεβαίως, της μείωσης αυτής οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές με τις οποίες πωλούνται φέτος τα προϊόντα σε σύγκριση με πέρυσι και ειδικά τα πετρελαιοειδή.

Το αρνητικό πρόσημο, πάντως, τόσο του Ιουνίου όσο και συνολικά του πρώτου εξαμήνου του 2023 με το οποίο έκλεισαν οι ελληνικές εξαγωγές ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο που φοβάται περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, κυρίως στην Ευρώπη, και επομένως συνέχιση της μείωσης των εξαγωγών. Οι χαμηλότερες τιμές, πάντως, έχουν ως συνέπεια και φθηνότερες εισαγωγές στην Ελλάδα με επακόλουθο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Ενδεικτική της ανησυχίας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η δήλωση στην οποία προέβη χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη. «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν περαιτέρω τον Ιούνιο. Η διεθνής αρνητική συγκυρία αρχίζει και επηρεάζει τις εργασίες των Ελλήνων εξαγωγέων, θέτοντας εμπόδια στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εισαγωγών τον Ιούνιο του 2023 διαμορφώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 6,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 21,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022. Την ίδια ώρα, η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 4,10 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 24,5%.

Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 η αξία των εισαγωγών υποχώρησε κατά 7,7%, στα 40,72 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 0,9%, στα 25,80 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στο α΄ εξάμηνο του 2023 σε 14,91 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 17,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT