Η φυγή από τη Ρωσία κόστισε σε ευρωπαϊκές εταιρείες 100 δισ. ευρώ

Η φυγή από τη Ρωσία κόστισε σε ευρωπαϊκές εταιρείες 100 δισ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης έχουν καταγράψει ζημίες τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ από την παύση της δραστηριότητάς τους στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης έχουν καταγράψει ζημίες τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ από την παύση της δραστηριότητάς τους στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα 600 επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 176 υπέστησαν ζημίες ως αποτέλεσμα της πώλησης, των χρεώσεων συναλλάγματος και άλλων εκτάκτων εξόδων λόγω των δραστηριοτήτων τους επί ρωσικού εδάφους.

Στις εκτιμήσεις αυτές, όπως σημειώνεται, δεν περιλαμβάνονται οι έμμεσες μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, όπως το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων. Οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες ζημίες είναι οι όμιλοι πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς τρεις μόνο εταιρείες, οι κολοσσοί BP, Shell και TotalEnergies, ανέφεραν απώλειες ύψους 40,6 δισ. ευρώ. Οι απώλειες όμως αντισταθμίστηκαν κατά πολύ από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που βοήθησε τους πετρελαϊκούς ομίλους να αναφέρουν αθροιστικά κέρδη ύψους περίπου 95 δισ. ευρώ πέρυσι. Αντιστοίχως ενισχύθηκαν οι μετοχές των αμυντικών εταιρειών.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας δέχθηκαν άμεσο πλήγμα 14,7 δισ. ευρώ, ενώ οι βιομηχανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, έχουν υποστεί ζημία 13,6 δισ. ευρώ. Χρηματοπιστωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών, έχουν καταγράψει 17,5 δισ. ευρώ σε απομειώσεις και άλλες επιβαρύνσεις. Οπως αναφέρεται, ο αριθμός των ευρωπαϊκών οντοτήτων που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο υπολογίζεται σε 1.871. Από αυτές, πάνω από το 50% εξακολουθεί να λειτουργεί στη χώρα. Ανάμεσά τους η ιταλική UniCredit, η αυστριακή Raiffeisen, η ελβετική Nestlé και η βρετανική Unilever. «Ακόμη κι αν μια εταιρεία έχασε πολλά χρήματα φεύγοντας από τη Ρωσία, όσες μείνουν κινδυνεύουν με πολύ μεγαλύτερες απώλειες», προειδοποιεί ο Nάμπι Αμπντουλάεφ, συνεργάτης στην εταιρεία στρατηγικών συμβούλων Control Risks. Η επιλογή ορισμένων να φύγουν άμεσα στην αρχή του πολέμου αποδεικνύεται σοφή εκ των υστέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT