Το κινεζικό γουάν χάνει τη λάμψη του

Από τότε που η Κίνα άνοιξε τις πύλες της σε ξένες επενδύσεις, το 1978, υπό την καθοδήγηση του τότε προέδρου Ντενγκ Σιαοπίνγκ, εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς έχουν διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν και να ανεγείρουν εργοστάσια, ώστε να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ντόπια αγορά και το φθηνό εργατικό της δυναμικό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Από τότε που η Κίνα άνοιξε τις πύλες της σε ξένες επενδύσεις, το 1978, υπό την καθοδήγηση του τότε προέδρου Ντενγκ Σιαοπίνγκ, εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς έχουν διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν και να ανεγείρουν εργοστάσια, ώστε να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ντόπια αγορά και το φθηνό εργατικό της δυναμικό. Τα ανωτέρω συνέβαλαν στην ενδυνάμωση του γουάν. Μια ήπια πτωτική τάση στις άμεσες ξένες επενδύσεις έδωσε τη θέση της σε απότομη μείωση το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε και οι εισροές προς την Κίνα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ πριν από 25 χρόνια, αυξάνοντας τις πιθανότητες η μακροπρόθεσμη τάση να μετασχηματίζεται.

Η μείωση των ξένων επενδύσεων και οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν μειώσει την ελκυστικότητα του νομίσματος της Κίνας.

Η διοίκηση των επιχειρήσεων και οι σύμβουλοί τους ισχυρίζονται ότι μια αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πολιτικής υφής ανησυχίες πίσω από τις επενδυτικές αποφάσεις είναι μακροπρόθεσμες, γεγονός που εκθέτει το γουάν σε πιέσεις από ένα στρατόπεδο, που επί μακρόν το υποστήριζε ενθέρμως. «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ιστορικά μιλώντας, δεν ήταν ένας τεράστιος παράγοντας μεταβολής στην αξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας, επειδή συνήθως υπήρχαν πλεονάσματα 50 έως 100 δισ. δολαρίων ετησίως», δήλωσε ο Λόγκαν Ράιτ, διευθυντής του βραχίονα ερευνών αγοράς της Κίνας στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Rhodium Group. «Ωστόσο, όταν το πλεόνασμα μετασχηματίζεται σε έλλειμμα, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τότε υπάρχει αρκετά μεγάλη ανατροπή».

Η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) μειώθηκε σε λιγότερο από 4,9 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Επενδυτές και αναλυτές αποδίδουν τη μείωση στη νευρικότητα που διακατέχει τις επιχειρήσεις και προέρχεται από τις τριβές μεταξύ Κίνας και Δύσης, νευρικότητα η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε εμπορικούς και επενδυτικούς περιορισμούς και σε διπλωματική ψυχρότητα. Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ενδέχεται η Ουάσιγκτον τις προσεχείς εβδομάδες να θέσει νέα περιοριστικά μέτρα για επενδύσεις στην Κίνα. Η δε Ιαπωνία, καθώς και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν ήδη ελαττώσει την πώληση εργαλείων κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ) υψηλής τεχνολογίας σε κινεζικές εταιρείες, ενώ η Κίνα έχει αντεπιτεθεί, περιορίζοντας τις εξαγωγές πρώτων υλών. Αρνητικά έχει επιδράσει και η ακραία αυστηρή πολιτική κατά του COVID-19 που άσκησε το Πεκίνο επί τριετία. Οι αγορές δολαρίων μέσω κινεζικών τραπεζών για εξερχόμενες άμεσες επενδύσεις ξεπέρασαν σταθερά τις αγορές γουάν για ξένες εισερχόμενες επενδύσεις φέτος, με αποτέλεσμα έξι συνεχείς μήνες εκροών, σύμφωνα με την κρατική διοίκηση συναλλάγματος της Κίνας. Τέλος, το γουάν, το οποίο υποχωρεί περίπου 4% έναντι του δολαρίου φέτος, παρόλο που το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει αλλού, έχει βρει στήριξη μόνον από την Κεντρική Τράπεζα και τα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT