Στα 37,9 δισ. η αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ

Στα 37,9 δισ. η αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ

Το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου η Κεντρική Τράπεζα περιόρισε κατά 172 εκατ. τις θέσεις της σε ελληνικούς τίτλους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Σε μείωση των θέσεών της στα ελληνικά ομόλογα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP. Αντίθετα, η Κεντρική Τράπεζα προσέφερε στήριξη στα ιταλικά ομόλογα, καθώς και στα ομόλογα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ετσι, για άλλο ένα δίμηνο οι αρχικές προσδοκίες για «μεταφορά» κεφαλαίων από τον Βορρά στον Νότο, τη στήριξη δηλαδή των αγορών ομολόγων της περιφέρειας με κεφάλαια από τις λήξεις των ομολόγων του «πυρήνα» της Ευρωζώνης που αγοράστηκαν υπό το PEPP, δεν επιβεβαιώθηκαν. Ωστόσο, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο, 16 μήνες μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος, πως τα ιταλικά ομόλογα είναι κυρίως ωφελημένα των επανεπενδύσεων της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, το τελευταίο δίμηνο η ΕΚΤ μείωσε τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα κατά 172 εκατ. ευρώ, κατέχοντας πλέον 37,979 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών τίτλων συνολικά, ενώ σημαντική ήταν η μείωση των θέσεών της στα ισπανικά (κατά 2,722 δισ. ευρώ), τα ολλανδικά (κατά 2,269 δισ. ευρώ) και τα αυστριακά (κατά 1,028 δισ. ευρώ) ομόλογα.

Αντίθετα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η αύξηση των θέσεων της ΕΚΤ (μέσω της επανεπένδυσης των λήξεων άλλων τίτλων) ήταν σημαντική στα γαλλικά ομόλογα κατά 1,717 δισ. ευρώ, στα γερμανικά κατά 1,135 δισ. ευρώ και στα ιταλικά κατά 938 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το δίμηνο αυτό οι θέσεις της ΕΚΤ στο πρόγραμμα PEPP μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1,67 δισ. ευρώ.

Οπως έχει σημειώσει η «Κ», η ΕΚΤ δεν έχει ουσιαστικά στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα σ’ αυτό το διάστημα των επανεπενδύσεων του PEPP, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ώστε να κρατήσουν υπό έλεγχο τα spreads. Μέσω του έκτακτου προγράμματος στο οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επενδυτική βαθμίδα, η ΕΚΤ είχε αγοράσει συνολικά ελληνικά ομόλογα αξίας 39,8 δισ. ευρώ, προσφέροντάς τους έτσι δίχως αμφιβολία ένα σημαντικό στήριγμα. Ωστόσο, από τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2022 και κατά την περίοδο των επανεπενδύσεων που ακολούθησε, η ΕΚΤ έχει αποχωρήσει από τα ελληνικά ομόλογα, με τις θέσεις της πλέον να διαμορφώνονται 1,82 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την κορύφωσή τους την άνοιξη του 2022. Με λίγα λόγια, συνολικά, δεν χρησιμοποίησε τις δικές τους λήξεις ή τις λήξεις άλλων ομολόγων για να «αυξήσει» τις θέσεις της στην Ελλάδα.

Αυτό είναι πάντως ένα καλό νέο, καθώς δείχνει πως, κατά την ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα δεν χρειάζονται «σωσίβιο». Ουσιαστικά η Ελλάδα κατηγοριοποιείται στην ομάδα των χωρών όπου το κόστος δανεισμού έχει καταφέρει να βρει στήριξη στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, με τις αγορές να της δανείζουν με επιτόκια που δεν δημιουργούν πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους. Σαν μια χώρα που έχει δηλαδή επενδυτική βαθμίδα. Χθες η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,7%, 40 μ.β. χαμηλότερα από το ιταλικό 10ετές και μόνο 20 μ.β. υψηλότερα από το 10ετές ισπανικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT