Ακριβότερα ακόμη και κατά 28% σε σύγκριση με τις αρχές του έτους πληρώνουμε ορισμένα τρόφιμα, ενώ μόνο μέσα στον Ιούλιο έγιναν ανατιμήσεις στα τρόφιμα που φτάνουν ακόμη και το 6,67%. Την ίδια ώρα, αποκτούν μεγαλύτερη έκταση και ένταση οι ανατιμήσεις σε σειρά υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες υγείας (7,8%) και η εστίαση (6,2%), οι τιμές των οποίων είχαν συγκρατηθεί σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια του περυσινού έτους. Αποτέλεσμα; Οχι μόνο ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτοξεύθηκε στο 12,3% τον Ιούλιο του 2023, αλλά και ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,5% από 1,8%, με μια καθοδική πορεία εννέα μηνών να διακόπτεται εν μέσω θέρους, κάτι, πάντως, για το οποίο είχε προϊδεάσει από την προηγούμενη εβδομάδα η Eurostat.
Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα και οι ενδείξεις για τον Αύγουστο, αλλά και για τους επόμενους μήνες, μόνο αισιόδοξα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Η επίδραση της αύξησης της τιμής της βενζίνης από τα τέλη Ιουλίου αποτυπώθηκε ήδη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου και αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονη τον Αύγουστο.
Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ανακοίνωσε χθες ότι ήδη οι αλευροβιομηχανίες ενημέρωσαν τους αρτοποιούς για επικείμενες αυξήσεις 7%-10% στις τιμές των αλεύρων και αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους αρτοποιούς, υπάρχουν ακόμη αποθέματα. Ας σημειωθεί δε ότι αν και η τιμή του μαλακού σιταριού έχει μειωθεί κατά 44% περίπου σε σύγκριση με την περίοδο που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, η τιμή των αλεύρων είχε μειωθεί το προηγούμενο διάστημα μόλις κατά 5%. Η λιανική τιμή του ελαιολάδου αναμένεται ότι θα φτάσει ακόμη και τα 13 ευρώ/λίτρο, καθώς προβλέπεται ότι στην Ε.Ε. η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ διαταραχές αναμένονται στον εφοδιασμό της αγοράς σε ηλιέλαιο και φοινικέλαιο, έλαια τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και σε ρύζι.
Οι αλευροβιομηχανίες ενημέρωσαν τους αρτοποιούς για επικείμενες αυξήσεις 7%-10% στις τιμές των αλεύρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο του 2023. Από τον Οκτώβριο του 2022 ο πληθωρισμός βρισκόταν σε πορεία αποκλιμάκωσης και σταδιακά από 9,1% τον περυσινό Οκτώβριο είχε φτάσει τον Ιούνιο στο 1,8%. Αποκλιμάκωση, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των βασικών ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο που σε ετήσια βάση οι τιμές τους έχουν μειωθεί κατά 16,2% και 68,9%).
Από την άλλη, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα καλά κρατούν. Σε σύνολο 60 ειδών διατροφής – ποτών που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ, στο πλαίσιο της έρευνας για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, καταγράφονται αυξήσεις τιμών τον Ιούλιο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023 σε 42 είδη, οι οποίες φτάνουν μέχρι 6,67% (στα κατεψυγμένα λαχανικά). Στα προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί τον τελευταίο μήνα συγκαταλέγονται πολλά βασικά είδη διατροφής, όπως τα ζυμαρικά (3,99%), τα αυγά (3,06%), το διατηρημένο γάλα (5,34%). Τον Ιούλιο του 2023 σε σύγκριση με τις αρχές του έτους πληρώνουμε ακριβότερα 53 από τα 60 είδη διατροφής. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το χοιρινό κρέας, το ρύζι, το ελαιόλαδο, οι παιδικές τροφές, οι πατάτες, τα αυγά, τα τυριά, είδη δηλαδή που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατροφή.
Οι ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή που προκαλεί παρατεταμένη ανομβρία, με επακόλουθη μείωση της παραγωγής, οι γεωπολιτικές εξελίξεις όπως αυτές στην Ουκρανία και οι απαγορεύσεις εξαγωγών στις οποίες προβαίνουν ορισμένα κράτη προκειμένου να διασφαλίσουν τον επαρκή εφοδιασμό στο εσωτερικό τους, πυροδοτούν ή μπορούν να πυροδοτήσουν νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.